
I ett skarpt uttalande riktat mot den turkiska regeringen skriver MFRR, The media freedom rapid response, att de starkt fördömer gripandet av den svenska journalisten Joakim Medin.
Bild: Zanna NordqvistDagens ETC
Nu sluter ännu fler europeiska journalistorganisationer upp bakom Joakim Medin – The media freedom rapid response kräver att Dagens ETC:s reporter genast ska släppas. Ulrika Hyllert, svenska journalistförbundets ordförande, tror att det internationella stödet är viktigt.

Text
I ett skarpt uttalande riktat mot den turkiska regeringen skriver MFRR, The media freedom rapid response, att de starkt fördömer gripandet av den svenska journalisten Joakim Medin och kräver att han omedelbart friges. De påpekar att fängslandet av honom inte är en isolerad händelse, utan sker i en tid få pressfriheten inskränks allt mer i Turkiet. Sedan borgmästaren i Istanbul, Ekrem İmamoğlu, greps och fängslades den 19 mars, har över 13 journalister arresterats, enligt MFRR. De kallar gripandet av Joakim Medin för den senaste incidenten mitt i den pågående striden mot pressfriheten.
”MFRR fördömer starkt den ogrundade arresteringen av Medin, kräver att han omedelbart friges och att anklagelserna mot honom och alla andra journalister avskrivs. Vi uppmanar vidare de turkiska myndigheterna att tillåta alla utländska journalister, inklusive utländska korrespondenter, att arbeta fritt och få dokumentera pågående händelser i Turkiet i pressfrihetens namn”, skriver de.
MFRR är ett initiativ som samlar flera pressfrihetsorganisationer, och som delvis är finansierat av EU-kommissionen. Projektet startade 2020 som en följd av att pressfriheten på flera håll i Europa blivit allt mer hotad.
– Syftet är att snabbt kunna agera gemensamt, och stötta och hjälpa journalister som är utsatta i sitt arbete, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet i Sverige.
Avgörande att sprida ordet
Tidigare i veckan gick både det europeiska och det globala journalistförbundet ut och fördömde gripandet av Joakim Medin. Att nu ännu fler sluter upp tror Ulrika Hyllert spelar stor roll.
– Det internationella stödet och den solidaritet som finns är väldigt viktigt. Joakim Medins advokat har också lyft det, att internationellt stöd är en viktig faktor för att få honom frisläppt. Jag tror att det är avgörande att vi sprider ordet.
Även den europeiska samarbetsorganisationen Europarådet har på sin plattform för säkerhet för journalister uppmärksammat Joakim Medins fall, genom en så kallad ”alert”.
– Det är ett sätt att signalera att det här är något som hänt plötsligt och som är allvarligt. En markering som visat att man ser att Joakim Medin är fängslad på felaktiga grunder, säger Ulrika Hyllert.

Fortsätta pressa på
Även MFRR och de internationella journalistfacken poängterar att det inte finns några skäl till arresteringen. Att det är något som är uppenbart för omvärlden tror Ulrika Hyllert är viktigt att påpeka.
– Vi måste fortsätta pressa på här, påtala det orimliga i att han är fängslad, att det inte finns någon som helst grund för det. Och att det därför är en självklarhet att han släpps.
Utöver de här uttalandena, kan de internationella journalistorganisationerna göra något mer för att hjälpa Joakim?
– Ja, eftersom det genom de här internationella samarbetena redan finns etablerade kontaktvägar och strukturer så finns det ofta goda kontakter och både formella och informella vägar för att trycka på eller hjälpa till på olika sätt. Det finns en djup kompetens kring just den här typen av situationer, där journalister blir utsatta.

Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.
Detta kanske också intresserar dig

Benjamin Dousa (M): Jag vill inte ha handelskrig

Riksdagsledamot hakar på hatkampanj mot Medin: ”Kommunist”

SD-toppens stöd till Le Pen efter domen: ”Antidemokratiskt”

S och LO vill slopa karensavdraget: ”En straffskatt för arbetare”

Kristersson om Medin: ”Inte den som ropar högst som är mest framgångsrik”
