Det är en fredag, sensommarvärmen är tillbaka och solen skiner från en klarblå himmel över Ränneslätt, det militära övningsfältet i Eksjö där otaliga värnpliktiga genom åren klagat och svurit över det trista lumparlivet. Numera är värnplikten avskaffad och de soldater som finns kvar i det kvarvarande regementet Ing 2 Eksjö är antagligen betydligt mer motiverade. Så även inom hemvärnet – förra veckan samlades runt 350 frivilliga på Ränneslätt för att under flera dagar och nätter öva krig.
– Hotläget har trappats upp, nu är vi i krig, säger Susanne Samuelsson, 50 år och tjänsteförrättande kompanichef, i full stridsmundering och med en Ak 4b i ena näven.
Moderna stridsförband
Till vardags är hon civilanställd på Skillingaryds skjutfält.
– I natt klockan 03 startade övningen, säger Susanne och ser lite trött ut.
– Vi var i full strid i morse, det var svettigt.
Av de 350 hemvärnssoldaterna utgör ett tiotal en fiendestyrka. Scenariot är att fiendestyrkan slår till mot olika objekt som hemvärnet har i uppdrag att skydda, som förrådsbyggnader och en dricksvattentäkt.
Dagens hemvärnsförband är moderna och välutrustade – bilden av hemvärnsgubben med en mauser på ryggen stämmer inte alls längre, säger Roland Gustafsson, övningsledare och major på Ing 2 i Eksjö:
– Då var det mer en social förening, i dag är hemvärnet ett välutrustat stridsförband. Snittåldern ligger på runt 30 år.
Världsläget påverkar
I mitten av 80-talet var hemvärnet som störst, omkring 120 000 frivilliga inom 66 bataljoner. Sedan dess har besparingar, liksom inom försvaret, slimmat verksamheten väsentligt. I dag består organisationen av runt 22 000 män och kvinnor.
– Det var ju en utveckling som kom efter murens fall. Sen kan man ju tycka att nedskärningarna gått lite för snabbt, säger Roland Gustafsson.
Från 1989 blev hemvärnet öppet även för kvinnor. I dag är 120 av Norra Smålandsbataljonens, som Jönköpings län tillhör, cirka 500 hemvärnssoldater kvinnor.
Nationellt har hemvärnet i år registrerat en ökning av antalet nya frivilliga, och det märks även lokalt: Under hela förra året fick Norra Smålandsbataljonen 40 nya frivilliga, i år har redan 50 nya tillkommit fram till dags dato.
– Visst kan kriserna i världen, som i Syrien, ha påverkat, säger Roland.
Förra veckan avslöjades att ryska stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum vid flera tillfällen på senare tid. Även det kan gynna nyrekryteringen, tror Roland Gustafsson.
– Det är klart att det är rekryteringsfrämjande för oss.
Han betonar att hemvärnssoldaternas uppgift är att hjälpa till att skydda och bevaka objekt, inte att ersätta reguljära förband. Och trots att många krig numera är högteknologiska, med laserstyrda bomber och fjärrstyrda drönare, fyller hemvärnet en viktig funktion menar han:
– Det är på backen striden vinns, soldaterna på marken är avgörande.
Missade värnplikten
Samuel Somo, 25 år och uppvuxen i Norrahammar, gick med i hemvärnet 2007. Till vardags är han kommunikatör på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Men han har också suttit som vänsterpartistisk ledamot i kommunfullmäktige i Jönköping sedan 2010, ett uppdrag han nu avslutat.
– För mig finns det ingen motsättning i att vara politiskt engagerad och samtidigt vara med i försvarsmakten. Jag tycker att det är bra om folk med olika bakgrunder och erfarenheter är med.
Den utlösande orsaken till att han gick med i hemvärnet var att han inte fick göra värnplikten. Han hann inte ens mönstra, eftersom värnplikten var på väg att avskaffas.
– Det var jäkligt bittert, det var många i min närhet som hade positiva erfarenheter av värnplikten.
Det är inte bara militärlivet som lockar, han beskriver sig som en utpräglad föreningsmänniska.
– Och jag gillar att leda, säger Samuel som är gruppchef.
– Jag hade gärna sett att det var fler övningar. Man är alltid rejält trött när det är slut, men lika laddad inför nästa övning.