–Vi ser en sakta stigande ökning av personer som blir diagnostiserade med bröstcancer och det har vi sett under många år, det rör sig om cirka en procent, säger Roger Olofsson Bagge, centrumföreståndare på Bröstcentrum Sahlgrenska.
Anledningarna till att antalet patienter med bröstcancer ökar är flera. Vi lever längre, befolkningen har växt och medvetenheten kring sjukdomen har ökat. Det gör att allt fler genomför sina kontroller och söker hjälp tidigt när de fattar misstankar.
– Framför allt handlar cancerbehandling om tidig upptäckt. En cancer som är spridd är inte botbar i nuläget, även om det går att förlänga liv. Vi inom cancervården försöker arbeta förebyggande och just därför är det så viktigt att personer kommer till sina undersökningar, säger han
Samtidigt som fler personer blir diagnostiserade med bröstcancer, minskar dödligheten. I de allra flesta av länen runt om i landet har andelen personer som avlider till följd av en diagnos minskat, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. I Västra Götaland har dock siffrorna legat någorlunda konstant, med 38 dödsfall per 100 000 invånare mellan åren 2013–2017.
– Nationellt sett minskar dödligheten men det går långsamt. När det gäller att bota bröstcancer i ett tidigt skede har vi kanske slagit i taket med nuvarande behandlingsstrategier. Utvecklingen har gått fort men de senaste åren har inte jättemånga nya upptäckter skett, vilket gör att vi i stället har förbättrat de vapen vi redan har, berättar Roger Olofsson Bagge.
Patienten i fokus
I våras invigdes Bröstcentrum på Sahlgrenska, en satsning specifikt på bröstcancervård. Centrumet skiljer sig från övriga delar av sjukhuset genom att det ska bli en så kallad centrumbildning, där alla led i vårdkedjan för patientgruppen finns på en och samma plats. Tanken bakom satsningen är att patienten ska stå i fokus och inte bli slussad runt mellan olika avdelningar, vilket skapar en viktig närhet till både personal och patienter.
På Bröstcentrum arbetar man utifrån en så kallad personcentrering, berättar sjuksköterskan Susanne Ahlstedt Karlsson, som arbetar med sin avhandling om personcentrerad vård till kvinnor efter bröstkirurgi.
– Det handlar egentligen om en personfilosofi i grund och botten, hur vi ser på människor. Där tar vården sin utgångspunkt i patienten och möter och anpassar den efter individuella behov. Vissa patienter vill veta allt om sina behandlingar, vissa vill inte veta något alls – där måste vården försöka anpassa sig, berättar hon.
Sverige världsledande
I patientcentrerad vård får patienterna en kontaktsjuksköterska som är med i alla steg av behandlingen. När en patient får ett cancerbesked tillkallas en onkolog direkt för att diskutera möjliga behandlingar, i stället för att patienten får en remiss till en annan enhet flera dagar senare.
– Vården här är givetvis patientsäker, men den kanske inte alltid upplevs som det av patienterna. Det kan finnas en känsla av att man faller mellan stolar när man skickas runt mellan olika enheter. Med det här arbetssättet vill vi förhindra en sådan upplevelse, säger Roger Olofsson Bagge.
Sverige är världsledande när det gäller cancervård, berättar han. Trots att åtta av tio patienter med en diagnos överlever i dag innebär ett cancerbesked en stor psykisk påfrestning. Därför arbetar man på Bröstcentrum med fokus på tidig rehabilitering för att inte bara se till det fysiska tillfrisknandet, utan också det psykiska.
Ett sådant exempel är att fokusera på bröstbevarande kirurgi. Genom att krympa tumörerna med cellgifter innan operation minskar man risken att behöva operera bort hela bröstet, vilket sällan fyller en medicinsk funktion.
– Vi har de senaste åren en 15-procentig ökning i bröstbevarande kirurgi som vi aktivt arbetat med, målet är att patienten om fem år bara ska ha ett litet synligt ärr. Det är ett litet exempel på något som underlättar den psykiska rehabiliteringen och det fortsatta livet, berättar Roger Olofsson Bagge.