Den som lyckas få jobb har sedan möjlighet att söka permanent uppehållstillstånd, om en rad villkor är uppfyllda. Bland annat ska anställningen vara minst två år och lönen avtalsenlig – ingen enkel match på dagens arbetsmarknad.
I förra veckan kom domslutet i Migrationsöverdomstolen som kan göra det ännu svårare. Då nekades en kvinna permanent uppehållstillstånd trots att hon – när Migrationsverket fattade beslut i ärendet – hade ett jobb som personlig assistent som uppfyllde villkoren. Hon hade inte hunnit få jobbet vid den tidpunkt då hennes tillfälliga tillstånd löpte ut.
Oro bland ensamkommande
Hos Flyktinggruppernas riksråd, Farr, märker man nu av en stor oro bland ungdomar som omfattas av gymnasielagen och ännu inte beviljats permanent uppehållstillstånd.
– Det började plinga i rådgivarnas mobiler med en gång, säger Sanna Vestin, styrelseledamot i Farr.
Farr fruktar nu att flera som trott sig kunna räkna med ett permanent uppehållstillstånd eftersom de hunnit skaffa jobb innan Migrationsverket fattat beslut i ärendet kommer tvingas lämna landet eller leva som papperslösa. Samtidigt betonar Sanna Vestin att det finns en rad tänkbara situationer som inte täcks av domen och att den som är osäker på hur man själv påverkas inte ska dra förhastade slutsatser. Exempelvis säger domen ingenting om vad som gäller ifall man har ett jobb som uppfyller kraven när det tidsbegränsade tillståndet löper ut, men inte när Migrationsverket fattar sitt beslut.
– Allting är oklart utom just de förhållanden som gäller i just det här domslutet, säger Sanna Vestin.
Hårt prövad grupp
Hon är starkt kritisk till att Migrationsöverdomstolen i det här läget kommer med en vägledande dom som kastar om förutsättningarna. Gymnasielagen löper ut 2025 och rör en mycket begränsad grupp människor. De allra flesta har redan fått ett beslut, nu återstår drygt 2000 ungdomar.
– Det är så fruktansvärt nedrigt, onödigt att lägga fast ny praxis nu. Varför, varför? säger Sanna Vestin.
Hon pekar på att de som nu väntar på besked är en redan hårt prövad grupp som ofta farit illa i migrationsprocessen. Många har periodvis levt som papperslösa eller av andra skäl saknat det mest basala, som bostad.
– Det har varit det ena nederlaget efter det andra och det ena löftet efter det andra. Tillägg i lagen har öppnat möjligheter som sedan stängts. Så har det hållit på medan deras svenska vänner sagt: ”håll i, håll ut, gå i skolan och skaffa dig ett jobb”.