– Vi har redan marknadsfört de här utbildningarna på gymnasiemässan och uppmanat elever att söka till de här programmen. Därför vore det dumt om vi tog bort dem nu, säger Elisabeth Malmqvist.
Hon menar även att politikerna i nämnden tycker att det skulle slå fel ur ett genusperspektiv att ta bort utbildningarna som lyfts fram i översynen, eftersom alla hotade utbildningar var program som lockade främst flickor.
– Vi har dessutom fått signaler från till exempel hotell- och restaurangbranschen att det behövs en sådan utbildning, säger Elisabeth Malmqvist.
Inte pusta ut
Men rektorer och lärare på de utpekade gymnasieprogrammen kan inte luta sig tillbaka och pusta ut. För enligt Elisabeth Malmqvist måste de dyra gymnasieprogrammen bära sina egna kostnader.
– Nej, man kan inte andas ut och fortsätta som förut. Nu måste vi kavla upp ärmarna och vidta åtgärder, säger hon.
För enligt henne måste alla program ha en ekonomi i balans.
– Bär de sig inte ekonomiskt ska det inte gå ut över andra elever som går andra program, säger Elisabeth Malmqvist.
Men samma tuffa krav ställs inte på de program som lockar framför allt killar. Flera av inriktningarna på bygg- och anläggningsprogrammet på Tullängsgymnasiet är lika dyra som de utpekade utbildningarna, och de har få sökande elever. Men eftersom arbetsmarknaden ser så bra ut hamnar programmen inte på listan över program som måste se över sina kostnader.
Fulla klassrum
Vilka åtgärder som ska vidtas kommer det att beslutas om på nämndens möte i december. Men redan nu finns några tankar kring vad som behöver göras.
– Dels måste vi se vilka åtgärder som programmen själva är beredda att vidta för att minska kostnaderna. Och sedan behöver vi få fler elever som söker till de här programmen så att det blir fulla klassrum, säger Elisabeth Malmqvist.
Många av eleverna som läser yrkesprogram kan samtidigt läsa in högskolebehörighet, men det här är något som både många elever och studie- och yrkesvägledare verkar vara ovetande om.
– Vi har förstått att elever avråds från att söka till exempelvis hantverkarprogrammet på grund av det här med högskolebehörighet, och så ska det ju inte vara. Om branschen säger att de behöver personer i de här yrkena måste vi gemensamt bli bättre på att marknadsföra de här programmen och berätta vilka möjligheter som finns, säger Elisabeth Malmqvist.
Hon hoppas därför på en dialog med företagen som vill ha arbetskraft från yrkesutbildningarna samt med studie- och yrkesvägledare.
– Nu måste vi visa att det finns andra åtgärder som vi kan ta till än att lägga ner, säger Elisabeth Malmqvist.