Enligt fackförbundet Handels, som hämtat statistiken från Brottsförebyggande rådet, rånas i snitt två butiker om dagen i landet. Och det är de väpnade rånen som ökar mest – vid var tredje butiksrån använder gärningsmän numera skjutvapen.
Under de tre första kvartalen i år ökade butiksrånen med 7,5 procent, jämfört med samma period förra året. När det gäller rån med skjutvapen är ökningen betydligt större – 17 procent jämfört med 2012 .
Handels kräver att regeringen agerar och tar fram ett lagförslag om sluten kontanthantering, för att skydda personalen. Än så länge har inget skett, berättar Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels:
– Regeringen fick i uppdrag 2010 att utreda en lag om sluten kontanthantering, men det ville inte regeringen utan frågan skickades vidare till Arbetsmiljöverket. Och nu har myndigheten skrivit en utredning som inte ger oss något, de menar att det inte behövs en lag trots att butiksrånen ökar. Men vi jobbar vidare med detta.
Handels vill också att arbetsgivarna tar sitt ansvar och följer de säkerhetsföreskrifter som finns. Det finns bland annat ett 13-punktsprogram, om alltifrån krav på säkerhetsansvarig i butiken, till instruktioner om larm- och låsningsrutiner. Framförallt de små butikerna slarvar med säkerheten menar Krister Colde.
– Vi är oroliga över utvecklingen. Butiksrånen minskade under 2011-2012 och vi hoppades på en fortsatt nedgång, men så blev det inte.
Fick pistol mot bröstet
Särskilt utsatta är jourlivsbutiker, kiosker, videobutiker, tobaksaffärer och guld- och juvelerarbutiker. Lennart ”Pyllen” Augustsson driver sedan nästan 40 år tillbaka Jönköpings Antik och Konst på Klostergatan i Jönköping. Han minns tydligt första gången han utsattes för ett rån:
– En man kom in och viftade med en kniv, som han skulle sätta i mig. Det var 1998. Han dömdes till sju månaders fängelse och fick betala mig 13500 kronor för sveda och värk.
Måndagen 25 februari i år var det dags igen. Rånaren klev in i butiken på eftermiddagen, berättar Pyllen:
– Han satte en pistol i bröstet på mig, stod någon meter från mig. ”Stå still nu, det här är ett rån” sa han. Men jag skrek till som en stucken gris, jag skrek så in i helvete, så han blev nog rädd. Han sprang ut.
Rånaren försvann springande från platsen, utan att få med sig något. Sedan dess är han försvunnen, fortfarande har ingen dömts för brottet. Pyllen är besviken på polisen:
– Jag kunde peka ut en person, till 100 procent. Men polisen menade att det saknades stödbevisning, det var ju ingen annan som kunde peka ut honom. Så nästa gång kommer jag att se till att det finns riktiga bevis för vem som var inne.
Samhället har förändrats, tycker Pyllen. Det har blivit tuffare, mer hänsynslöst.
– När jag öppnade affären 11 maj 1975 var det ingen som kom in med kniv eller pistol och hotade.
– Men jag kommer aldrig att vika undan en tum här i min affär! Jag kommer aldrig att tolerera sånt. Gammal är jag, men jag kommer inte att vika mig, konstaterar 73-åringen.
Ekhagsrån utreds
Jönköpingspolisen håller just nu på att utreda det senaste butiksrånet i trakten; tidigt på morgonen den 21 oktober rånade två gärningsmän Pressbyrån på Ekhagen och kom över en summa kontanter. Rånarna flydde över motorvägen, i riktning mot Rosenlundsområdet. En ensam kvinna jobbade i kiosken vid tillfället och ett vapen användes, men polisen vill av utredningsskäl inte gå in på vilken typ av vapen. På sin Facebook-sida vädjar polisen om tips från allmänheten.
Per-Åke Eldh är förundersökningsledare:
– Vi ser allvarligt på den typen av brott. Oftast är vapen inblandade, antingen kniv eller pistol, säger Eldh.
Jönköping är dock ganska förskonat, jämfört med storstäderna.
– Vi lever tack och lov i en ganska lugn och trygg stad, där det råder ordning och reda. De problem vi haft med butiksrån gäller främst guldhandlare som har utsatts.