Fler behöver gå yrkesprogram på gymnasiet – men ungdomarna är svårflirtade
På Jobbcirkus kan ungdomar spegla sig själva i yrken som de inte sett sig i förut – bokstavligt talat. Freija Wohlin testar en polisuniform.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Yrkesförberedande program på gymnasiet leder ofta till jobb med goda framtidsutsikter. Trots det söker sig majoriteten av alla elever till de högskoleförberedande programmen.
Från och med i år ska arbetsmarknadens behov till viss del styra utbudet på gymnasieskolan – men är det tillräcklig för att göra skillnad?
Museibesök står på schemat för Borgsmoskolans åttondeklassare. Tidigt på eftermiddagen anländer den stora gruppen till Arbetets museum, som huserar i en ikonisk gul byggnad mitt på Strömmen i Norrköping. De ska på Jobbcirkus, en interaktiv utställning som ämnar ge ungdomar som står inför gymnasievalet nya insikter om olika yrken.
Vid ingången till utställningen ger museipedagogen Sofia Olsson eleverna i uppdrag att göra sitt första val. De kan välja mellan fyra vägar för att ta sig till nästa del i utställningen. Vännerna Victoria Wallén och Vanja Hanna är snabba med att ta den mest oförutsägbara, som leder uppåt.
Trappstegen är höga och kräver nästan att man häver sig upp, men snart skymtas en rutschkana. Det går fort att ta sig ner på andra sidan.
– Vi gillar att utforska och det såg intressant ut, säger tjejerna senare om sitt val.
Museipedagogen Sofia Olsson håller i den guidade turen.
Bild:
Zanna Nordqvist
Det är något år kvar tills de får välja gymnasium och de har ännu inte bestämt sig för inriktning, men det verkar luta mot ekonomiprogrammet eller hotell- och turismprogrammet.
– Jag vill starta eget företag, typ en restaurang. Då får du bestämma vad du vill jobba med och ingen kan säga åt dig vad du ska göra, säger Vanja Hanna.
– Jag vill starta eget eller gå turism och jobba utomlands. Alla jobb som finns nu betalar jättelågt så jag vill hellre göra något eget, säger Victoria Wallén.
På utställningen ställs eleverna inför olika vägval. Victoria Wallén tar den minst förutsägbara som leder till en rutschkana.
Bild:
Zanna Nordqvist
Vad är viktigt för er sen när ni börjar jobba?
– Bra lön och att man har bra ekonomi, säger Vanja och får medhåll.
– Och att man gillar det, inflikar Victoria.
Hon berättar att hon blivit avrådd från att söka till vård- och omsorgsprogrammet, för att yrkena är lågavlönade.
I dag söker sig en minoritet av alla elever till vård och omsorg eller andra yrkesförberedande gymnasieprogram, trots att det är där som många av jobben finns.
”Gymnasievalet känns lite jobbigt för det du väljer ska du jobba med nästan hela ditt liv och det är tufft att börja om med något nytt”, säger Vanja Hanna.
Bild:
Zanna Nordqvist
Först för industrin
Jobbcirkus vill hjälpa ungdomar att göra medvetna framtidsval genom att till exempel krossa olika myter om de yrkesförberedande programmen, presentera förebilder och statistik och låta ungdomar spegla sig själva i yrken som de inte sett sig i förut.
– Vårt jobb går långt bak i tiden, när man pratade om mismatch-frågor som det hette för 10–15 år sedan. Då såg vi att både fackföreningsrörelsen, näringslivet, samhället, ungdomarna och vi skulle kunna dra nytta av en utställning som handlar om mismatch-frågor och kan ge ungdomar verktyg att göra mer medvetna framtidsval, säger Niklas Cserhalmi, museichef på Arbetets museum.
Han har just avslutat ett möte och slår sig ner i en av sofforna i kaféet på museets nedervåning.
– För 15 år sedan var det många kommuner som funderade på att lägga ner sina industritekniska utbildningar för att de hade så få sökanden och var ganska dyra. Så var det här i Norrköping också, fortsätter han.
”Många ungdomar hamnar i ett slags limbo efter gymnasiet. De har gått samhälle eller ekonomi, är inte sugna på att plugga vidare men har ingen utbildning egentligen, utan måste börja om”, säger Niklas Cserhalmi.
Bild:
Zanna Nordqvist
Jobbcirkus fokuserade då på att lyfta industriyrkena. Utställningen var en succé, menar Niklas Cserhalmi. Hösten efter att den startat hade 30 elever börjat på det industritekniska programmet på lokala Ebersteinska gymnasiet och utbildningen kunde räddas, berättar han.
Därefter har jobbcirkusar tillkommit i Ljungby, Köping och Eskilstuna och fler är på gång. Niklas Cserhalmi är positiv till den nya planerings- och dimensioneringslagstiftningen som nu börjar tillämpas på gymnasiet och innebär att skolhuvudmän behöver ta hänsyn till arbetsmarknadens behov, utöver elevernas intressen.
Friskolor omfattas inte fullt ut
Men reformen är inte problemfri.
– De kommunala skolorna måste anpassa sig till det lokala och regionala näringslivet, vilket jag tycker är bra. Friskolor som planerar att öppna ska också göra det. Men de friskolor som redan har samhälls- och ekonomiutbildningar, kan blåsa upp dem hur mycket som helst.
Skolinspektionen har redan avslagit flera ansökningar om att öppna nya fristående gymnasieskolor eller utöka befintliga med fler program, med anledningen av det nya kravet.
Men det finns en risk att de friskolor som redan erbjuder ett visst högskoleförberedande program, ökar antalet platser och fångar överskottet, menar Niklas Cserhalmi.
– Då har man tjuvkopplat hela reformen och det blir sämre än det var innan.
Ett annat problem han ser är det stora fokuset på utbudet på arbetsmarknaden.
– Det blir som en femårsplan i Sovjet där staten bestämmer vilket utbud man ska ha, men kollar inte på hur man ska påverka efterfrågan hos eleverna. Man hoppas styra eleverna att göra ett val.
Studiemotivationen kan sjunka om elever tvingas till ett visst val, varnar han.
Övervärderar förmågan
Mats Alvesson är professor i ekonomi vid Lunds universitet. Han tror inte att det räcker med fler platser på de yrkesförberedande programmen. En utbredd tanke hos unga i dag är att en lång, akademisk utbildning lönar sig, berättar han, men samtidigt sätts glädjebetyg i skolan vilket gör att många övervärderar sin förmåga för högskolestudier.
”Det finns många signaler om att många studenter knappt kan läsa längre texter eller räkna på utbildningar som kräver matematik. En del av lösningen är högre krav. Betygsinflation borde sanktioneras – kanske vite till skolor som kör glädjebetyg. På högskolan kunde man ha extern examination och jämföra examensarbeten eller ha nationella prov. De sämsta kunde varnas eller läggas ned”, skriver han i ett mejl till Dagens ETC.
På så vis skulle yrkesförberedande gymnasieprogram bli ett mer självklart alternativ för flera elever, enligt honom.
– Jag funderar på frisör då jag vill hålla på med händerna, säger Jonna Leknes.
Bild:
Zanna Nordqvist
Trivsel eller pengar
Borgsmoskolans elever Freija Wohlin, Linnea Ehrendahl och Jonna Leknes känner en del press kring gymnasievalet som väntar dem nästa år.
– Jag känner väl lite press för att jag vill göra mina föräldrar stolta och ha en stabil framtid med bra ekonomi. Jag funderar på frisör då jag vill hålla på med händerna, säger Jonna Leknes.
Men att jobba med något som de trivs med är ändå viktigare än pengarna, enligt dem.
– Jag tycker att gymnasievalet är jobbigt. Det är mycket jag vill göra, jag vill ju bli advokat och gå juristlinjen men jag vill också göra något roligt som dans, säger Freija Wohlin.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.