BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Förra året var det totalt 162 personer i åldersgruppen som vände sig till dit för att få hjälp. I år har den siffran redan överstigits.
– Vi har hittills haft kontakt med 173 personer i den åldersgruppen. Även om det inte är en dramatisk ökning kan vi ändå se att allt fler pensionärer tar kontakt med oss, säger Carl Fält, budget- och skuldrådgivare.
Han berättar att anledningen till att gruppen ökar delvis kan förklaras med att antalet pensionärer i samhället är fler i dag. De som går i pension är även i högre grad belånade än tidigare.
– Det råder också en generell- okunskap om hur stor ens pension faktiskt blir. Många blir förvånade när de får reda på hur mycket de ska leva på, vilket kan få stora konsekvenser. I den situationen kanske man väljer att låna pengar och då finns risken att fastna i en skuldfälla, säger Carl Fält.
Skjuter problemet under mattan
Han understryker att det är viktigt att så tidigt som möjligt göra en pensionsprognos och på det sättet ställa om sin ekonomi innan det är försent.
– Alla vet att vi får en lägre pension än vad vi har i lön, men många ignorerar ändå det orangea kuvertet. Det är ganska vanligt att man får en liten chock när man ser hur lite man ska leva på som pensionär. Därför är det viktigt att redan innan pensionsåldern fundera på hur man ska hantera det. Kanske behöver man sälja sitt hus, till exempel.
Till dem som redan har skulder rekommenderar Carl Fält att söka upp kommunens rådgivare.
– Det är inte lätt att prata om. Men ju tidigare man kommer hit, desto större möjligheter finns det att lösa problemen utan dramatiska åtgärder som skuldsanering.
”Känsliga frågor”
Ingela Ekholm är vice ordförande i PRO:s Göteborgsdistrikt. Hon blir förvånad över att de skuldsatta pensionärerna har ökat så pass mycket.
– Ja, det låter som väldigt många tycker jag. Men det här är inget som någon pratar om eftersom det är oerhört känsliga frågor.
Hon berättar att det ute i föreningarna märks av att det finns en del som har det knapert ekonomiskt och svårt att få vardagen att gå ihop. Det kan bero på att man lever i en parrelation där den ena har skött all ekonomi och står som ägare på både hus och bil.
– Då är du plötsligt urfattig när din partner går bort och marginalerna kan vara så små att ett tandläkarbesök dränerar dig. Jag tror att det är väldigt viktigt att försöka upplysa människor om det och sprida kunskap om hur man planerar sin ekonomi.
Ingela Ekholm menar att det pratas alldeles för lite om de här frågorna. Att försöka få bort skammen kring att ha ekonomiska problem tror hon är avgörande.
– Det är redan tillräckligt illa för pensionärer och om vi ska få det bättre måste vi prata mer om det här, för det är så många som blir drabbade.
Teknisk utveckling försvårar
Göteborgs stadsmission möter många ekonomiskt och socialt- utsatta pensionärer. Här upplever man att gruppen har vuxit så pass mycket att det nu finns planer på att starta upp en -separat verksamhet för dem.
– Vi ska börja titta på det under 2018, men det verkar som att behovet finns, säger Lennart Forsberg, socialchef på Göteborgs stadsmission.
De äldre som stadsmissionen träffar lider ofta av ensamhet. Bristen på ett socialt nätverk gör att det kan bli ännu svårare att få hjälp om man hamnar i en skuldsituation, tror Lennart Forsberg.
– Det är så förknippat med skuld och skam att det är få som pratar öppet om det, säger han och fortsätter:
– Vi har alltid träffat på äldre som är utsatta. Men det har börjat växa fram en ny grupp, och det är de som inte är synbart utsatta. De som vi möter i matkön och som till en början inte öppnar upp sig, men sedan kommer det sakta fram att de har det väldigt svårt ekonomiskt.
Lennart Forsberg menar också att den tekniska utvecklingen vars syfte ofta är att göra vardagen enklare, kan ha motsatt effekt för pensionärerna.
– Det kan vara svårt att hantera den digitala tillvaron. Helt plötsligt kommer alla räkningar på e-faktura och det är inte alla som kan hantera det. Har man dessutom inte någon närstående att be om hjälp är det lätt hänt att räkningarna förblir obetalda. Vi är så inställda på att tekniken underlättar, men vi märker att för den här gruppen kan den snarare försvåra, säger Lennart Forsberg.