Samtidigt har rapporterna om sjuka människor som drabbats hårt efter avslag på sjukpenningansökan duggat tätt.
Därför lät det som positiva nyheter häromveckan när Försäkringskassan släppte en ny rapport som enligt medierapporteringen visar att en klar majoritet – 7 av 10 – av dem som fick avslag mellan åren 2011-2015 var tillbaka på arbetsmarkanaden inom ett år. I rapporten definieras att jobba som att minst hälften av den pensionsgrundande inkomsten kommer från arbete.
– Det är glädjande för oss eftersom vi vet från forskningen att det finns en påtaglig risk att fastna i sjukskrivning och utanförskap om sjukskrivning pågår en lång tid, kommenterade Försäkringskassans generaldirektör Maria Hemström-Hemmingsson till TT/Ekot.
Fattigast förlorar mest
På ledarsidor och i mediarapporteringen tolkades resultaten som att dagens regelverk med snäva tidsgränser i rehabkedjan fungerar som det var tänkt.
Men många medier berättade ingenting om att att de som började jobba efter att ha fått avslag tjänade betydligt mindre än före sin sjukskrivning. Medianinkomsten sjönk från 225 000 kronor om året före sjukskrivningen till 160 000 två år efter avslaget.
De som avslutade sin sjukskrivning utan avslag, tjänade däremot lika mycket som tidigare.
Allra mest förlorade de med redan låga inkomster, enligt rapporten.
– Deras löneinkomst sjunker drastiskt, från omkring 150 000 kronor om året till cirka 25 000 kronor om året. Det är en klassfråga, eftersom de med lägst inkomster och sämst anknytning till arbetsmarknaden löper störst risk för ekonomisk marginalisering, säger Malin Junestav, en av två författare till rapporten.
”Ensidig bild”
Ett så stort inkomsttapp tyder på att människor är för sjuka för att arbeta, menar Robert Sjunnebo, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.
– Det är svårt att se någon annan förklaring till att arbetsinkomsterna för de som fått avslag sjönk så mycket mitt i en högkonjunktur, säger han.
Maria Hemström Hemmingsson säger istället till Ekot att förklaringen till tappet är arbetslöshet. Hur ser du på det?
– Det finns inga skäl till att människor skulle gå arbetslösa om de hade varit tillräckligt friska för att arbeta. De vars sjukskrivning avslutats utan avslag återgick till arbete med samma lön, säger Robert Sjunnebo.
Kritik under lång tid
LO/TCO Rättsskydd har länge kritiserat att Försäkringskassan efter dag 180 ger avslag på ansökan om sjukpenning med hänvisning till att försäkrade kan utföra ett ”normalt förekommande arbete”, utan att behöva precisera vilket arbete de menar.
– Det finns mycket i rapporten som stöder vår slutsats att människor utan tillräcklig arbetsförmåga hänvisas till arbeten som inte finns i verkligheten, säger han.
Malin Junestav säger att den sammanfattade bilden i medierna och Maria Hemström- Hemmingssons tolkning av rapportens slutsatser var väldigt ensidigt positiv, men att det kan bero på att rapporten används i politiska syften.
– Vi pekar också på att det finns en varierande grad av arbetsförmåga bland dem som återgår i arbete efter avslag och att de arbetar i lägre grad än före sjukskrivningen. Det kan också innebära att människor i denna grupp riskerar att hamna mellan stolarna, säger Malin Junestav.