Så här i skördetid dignar stånden på Stora torget av grönsaker: färsklök i knippen, glänsande mangold och maffig broccoli. Här hittar besökaren också allt från färska ägg, honung och hembakade småkakor till rökt fisk, väldoftande kryddor, blommor, svamp och bär.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bondens marknad
Varje lördag hela hösten fram till den 7 oktober finns marknaden på Stora torget. Bondens egen marknad är ett koncept som finns i ett antal städer över hela landet med tanken att bjuda på en klassisk torgmarknad med lokala producenter. I Sundsvall deltar omkring 15 producenter, några är Krav-certifierade, de flesta odlar ekologiskt.
– Det unika med marknaden är att vi som medverkar endast säljer det som vi själva producerar och odlar, säger Magnus Jakobsson från Gårdtjärns gård, som också koordinerar marknaden.
För Gårdtjärns gård är det första året som man deltar.
– För oss är det ett bra sätt att synas. Det är trevligt för stan med torgmarknad och för oss att träffa folk. Jämfört med Östersund eller Umeå ligger vi i Sundsvall lite efter när det gäller utbudet, men vi ser att intresset är stort för lokala och ekologiska råvaror, säger Magnus Jakobsson.
Connected food
Han talar om en trend för lokalproducerat och närodlat.
– Man talar mycket om connected food, det finns inget bra svenskt namn, men det handlar om att det finns en tydlig koppling mellan lantbruk och konsument, att du vet vad som finns på tallriken och vart det kommer ifrån, säger Magnus Jakobsson.
Zucchini och ägg från Åsäng, grönkål och mangold från Gårdtjärn, halloumi och getost från Åsberget och nyrökt röding från Harmånger. Varsågod, en meny med välsmakande lokala råvaror hopplockade från Bondens egen marknad på Stora torget.
Det blev snarast en buffé till middag när ETC plockade ihop en middag utifrån råvaror från torgmarknaden. En soppa, grönsaksbiffar, rökt röding, potatissallad, örtmajonnäs samt kokta primörer i form av rödbetor och morötter. Allt kan ställas fram samtidigt på bordet och låta gästerna ta för sig av efter behag.
Rödingen benas ur och serveras som den är. Primörerna kokas knappt mjuka i lättsaltat vatten och får samsas med en skvätt olivolja och en nypa flingsalt. På nästa sida hittar du alla recept. De är beräknade för fyra personer, men bjuder du på allt i en buffé kan menyn räcka till 6–8 personer. Komplettera gärna med en lokalproducerad öl.
Mandelpotatissallad
Färsk mandelpotatis är en riktig delikatess och tillsammans med mangold blir det en fräsch och mättande sallad.
Du behöver:
Ca 1 kg färsk mandelpotatis
Några mangoldblad
1 färsk lök
1 burk dragonmarinerad fetaost
1 dl olivolja
1 msk vinäger
salt och peppar
Gör så här:
1. Tvätta och koka mandelpotatisen. Tänk på att mandelpotatis är känslig och kokar lätt sönder. Ett bra sätt är att koka den i fem minuter och sedan ställa kastrullen på sidan och låta potatisen bli färdig på eftervärmen.
2. Blanda olja, vinäger, salt och peppar till en dressing.
3. Dela den varma potatisen och häll över dressingen. Låt svalna.
4. Strimla mangoldbladen. Skiva löken, även den gröna blasten.
5. Blanda potatis, mangold och lök.
Grönkålssoppa
En vitaminboost och ska man tro diverse hälsogurus är grönkålen dessutom bra både för immunförsvaret och hjärnan.
Du behöver:
1 knippe grönkål
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
salt
peppar
Färsk timjan
Gör så här:
1. Repa bladen från stjälkarna och strimla lite grovt. Koka upp 1 liter vatten och 1 tsk salt och lägg ner bladen. Låt koka i cirka 10 minuter.
2. Slå bort kokvattnet och mixa bladen med en stavmixer eller i en matberedare.
3. Smält smöret i en kastrull och fräs grönkålsmixet ett par minuter. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka cirka 5 minuter.
4. Smaksätt med lite färsk hackad timjan och smaka av med salt och peppar.
Zucchinibiffar
Smaskiga och saftiga biffar med inspiration från Grekland där man ofta hittar liknande på små tavernor.
Du behöver:
2 små zucchini, gärna en gul och en grön
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 halloumi
1 färsk lök
salt
peppar
olja till stekning
Gör så här:
1. Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet, lägg i ett durkslag och blanda med 1 tsk salt. Låt dra i cirka 10 minuter och krama sedan ut väskan ordentligt.
2. Riv halloumin grovt. Finhacka löken, ta gärna med den gröna blasten också.
3. Blanda zucchini, halloumi och lök med mjöl och ägg. Salta och peppra. Låt blandningen vila i fem minuter. Forma sedan biffar och stek dem gyllene på båda sidor.
Majonnäs med thaibasilika
En gott tillbehör som du enkelt gör själv och som funkar både till kokta primörer och den rökta fisken.
Du behöver:
1 äggula
1 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
salt och peppar
färsk thaibasilika
Gör så här:
1. Blanda äggula, senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning.
2. Finstrimla några blad thaibasilika och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.