Idag bidrar varje person i Sverige med utsläpp av cirka åtta ton växthusgaser per år. Av det kommer ungefär två ton från maten. En siffra som måste sjunka betydligt – enligt jordbruksverket behöver det totala utsläppet per person år 2050 vara strax under två ton. För att nå dit behöver köttkonsumtionen minska. Trots det ses köttskatt inte som ett alternativ från politiskt håll.
– Vi tycker det finns bättre åtgärder för att få människor att ändra sina konsumtionsvanor, som att jobba mer aktivt med rådgivning och arbeta för att skolor och förskolor ska servera mer vegetariskt, säger Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Svårt att genomföra
Inte heller regeringskollegorna i Miljöpartiet driver frågan.
– Vi har inte tagit ställning till en köttskatt, men jag tror inte på en köttskatt rakt av. I så fall får man utreda vilka konsekvenser det får. Det vore till exempel inte bra om svenskt ekologiskt nötkött skulle bli så dyrt att konsumenter hellre väljer importerad kyckling, säger partiets miljöpolitiske talesperson Stina Bergström.
En köttskatt är inte heller något som de borgerliga partierna förespråkar. Men att köttkonsumtionen behöver minska, det håller Johan Hultberg, Moderaternas ansvarige för miljöpolitik, med om.
– Vi vet att en stor del av vår klimatpåverkan kommer från livsmedel, så självklart måste vi fundera över hur vi konsumerar. Köttkonsumtionen är onödigt stor idag. Men en köttskatt tror jag skulle vara svår att genomföra, säger han.
Det tror däremot inte Jens Holm (V). Hans parti driver visserligen inte heller frågan om en köttskatt, men han hoppas att de kommer att göra det.
– Jag ser det som den effektivaste åtgärden för att minska köttkonsumtionen. Vi har en arbetsgrupp inom partiet som lagt fram en rapport där vi föreslår en proportionell livsmedelsskatt, alltså att alla livsmedel som bidrar till stora klimatutsläpp ska beskattas hårdare. Det skulle jui praktiken innebära en skatt på kött också. Men om Vänsterpartiet kommer driva den frågan vet vi först efter vår kongress nästa år, säger han.
Att de politiska partierna ligger lågt när det gäller köttskatt tror han beror på feghet.
– Partierna drivs av intresse av att bli återvalda, och man är rädd att stöta sig med tunga särintressen och högljudda väljargrupper. Men politik handlar ju också om ledarskap. Vi vet att det här ett område där utsläppen bara ökar, och då är det vårt ansvar att göra något åt det.