– Det vore rimligt att slopa överskottsmålet och istället ha ett balansmål. Det var ett initiativ som jag tog redan 2015 och som vi socialdemokrater också har ett partikongressbeslut på, säger hon till tidningen.
Enna Gerin, utredare och biträdande chef på tankesmedjan Katalys, anser att utspelet är bra, men att det både är för sent och för lite.
– Det är ett steg i rätt riktning, men det är otillräckligt. Även med ett balansmål så kommer den extremt låga statsskulden fortsätta minska och vi menar att om man ska stabilisera statsskulden så måste man ta betydligt mer lån och göra låneinvesteringar, säger hon.
Det är just därför som Magdalena Andersson vill slopa överskottsmålet, som i dagsläget ligger på en tredjedels procent av BNP. Hon vill investera och ser inget behov av att betala av på statsskulden. Men Enna Gerin ser också hur ett slopat överskottsmål måste införas.
– Det har ju blivit ett stort tryck både inifrån partiet och med de omständigheter med lågkonjunktur som väntar och en välfärdskris ute i kommunerna. Magdalena Anderssons utspel kommer från ett tryck från verkligheten, tror jag, säger Gerin.
Med ett balansmål i stället för ett överskottsmål skulle det innebära att Sverige gick plus minus noll i budgeten. Men är det inte bra att spara? Inte alltid, enligt Gerin.
– Det beror på vilken situation man är i. Sverige har urstarka statsfinanser och en av de lägsta statsskulderna i Europa så det behöver inte vara det mest ansvarsfulla att fortsätta att betala av det. Då kan det vara bättre att bygga alla äldreboenden, förskolor och skolor som vi måste bygga. Det kan vara väldigt oansvarigt att spara när man har möjligheten att investera.
Det råder en bred majoritet i riksdagen för att behålla överskottsmålet. Hur realistiskt är det att tro att det kommer bli som Magdalena Andersson vill?
– Jag tror faktiskt att det börjar byggas upp ett momentum i de ekonomiska kretsarna – både från banker, akademin och högerekonomer – att det är dags att släppa lös pengarna. Jag tror att det på kort sikt faktiskt kan ske stora förändringar i synen på finanspolitiken och det är bra att sossarna leder den linjen.