Laptops och lederhosen: Lyxkonferensen där finansministern deltar
Eliten samlas på näringslivets lyxkonferens i München – med bayerskt tema. Till höger Max V Karlsson, Dagens ETC:s reporter, iklädd lederhosen och tyrolerhatt.
Bild: TT (Montage)
Dagens ETC
Högerbubblan samlas på ett bayerskt lyxhotell för att, utan transparens, prata om AI och ”den europeiska paradoxen”.
Deltar gör tjänstemän, forskare, lobbyister, journalister – och politiker som finansminister Elisabeth Svantesson (M).
• Ölkällare och cigarrklubb
• Därför ratar unghögern konferensen
• Se videon: Max V Karlsson utanför Näringslivets hus – i full bayersk mundering.
I veckan är det dags för Stiftelsen Fritt Näringslivs årliga stiftelsekonferens. Konferensen är alltid utomlands – och i år äger den rum i Bayerns huvudstad München.
Det handlar om ett unikt lobbyklägg bara för de inbjudna. Drygt 100 deltagare från den borgerliga sfären lämnar det svenska novemberrusket för ett par dagar med lyx, fest och föreläsningar.
Stiftelsekonferensen samlar nyckelpersoner från näringslivet, akademin, politiken, och opinionsbildningen i ett exklusivt sammanhang stängt för utomstående. Talare nämns i programmet men det är hemligt vilka som deltar. Och även om en del journalister bjuds in brukar ingen skriva om den slutna maktsamlingen.
Det är vanligt att lobbyister från företag som moderatnära Kreab deltar. Program och inlägg i sociala medier visar att Kreabkonsulter har varit med och arrangerat och modererat talarpass på tidigare konferenser.
Viktigt med lyxen
Förra året hölls Stiftelsekonferensen på det franska slottet Le Grand Mello. Dagens ETC avslöjade hur vice statsminister Ebba Busch (KD) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) prioriterade tankesmedjan Timbros insynsskyddade slottskonferens. Huvudämnet var digitalisering och en friare vårdmarknad, med inbjudna talare från privata vårdbolag.
I år deltar finansminister Elisabeth Svantesson. Statsrådets pressekreterare Niklas Gillström vill inte på förhand säga hur mycket vistelsen och konferensbesöket kommer att kosta. I ett mejl till Dagens ETC skriver Gillström att det är Moderaterna som betalar för finansministerns konferensbesök. Men vad det kostar, och om fler medarbetare från finansdepartementet deltar tillsammans med statsrådet, vill man inte gå ut med.
Enligt schemat ska Elisabeth Svantesson delta i en utfrågning på 30 minuter innan torsdagens program avslutas. Timbros avgående vd Benjamin Dousa ska ställa frågor om regeringens första år och vilka reformer som regeringen tänker lägga fram de tre kommande åren.
Efter utfrågningen ska finansministern stanna på middagen med ytterligare en medarbetare, detta enligt ett mejl som skickats från en politiskt sakkunnig till en medarbetare på Timbro.
Det innebär att finansministern gör 30 minuter jobb på plats på konferensen. Sedan följer en fördrink i foajén där villiga kan byta om och låna kläder för ”för en sen oktoberfest”.
Klockan halv åtta kommer en buss som kör deltagare till en middag på ölhallen Augustiner-Keller för en ”traditionell bayersk upplevelse”. Kvart över elva åker bussen tillbaka till hotellet men det behöver inte betyda att kvällen är slut. I programmet skriver Timbro:
”Åk tillbaka till hotellet eller stanna kvar på Augustiner-Keller. Valet är ditt.”
Återvunnen konservativ slogan
Den första punkten i programmet är en guidad busstur genom München samt ett besök på BMW Welt, en utställningshall och museum i direkt anslutning till BMW:s huvudkontor.
Konferensens övergripande tema och titel, Laptops och lederhosen, är en politisk slogan för Kristsociala unionen i Bayern (CSU). Det var delstatspresidenten Edmund Stoibers motto för att förvandla regionen till en plats som kunde fokusera på innovation och IT så väl som fest och historia.
Edmund Stoiber ses av många som en viktig fanbärare för den konservativa högern i Europa. Genom en kraftig våg av privatiseringar och utförsäljningar av statliga bolag på 90-talet förvandlades den regionala ekonomin i Bayern till Tysklands starkaste. Pengarna man fick in investerades i att locka stora teknikbolag, mediaföretag och nya industrier till att etablera sig lokalt. Stoiber var delstatspresident mellan 1993-2007. År 2003 ledde han Kristsociala unionen till egen majoritet i delstatsvalet. Partiet fick över 60 procent av rösterna och två tredjedelar av det lokala parlamentet.
Timbro vill använda Stoibers exempel för en diskussion om hur tillväxten i Sverige kan stärkas genom liknande politik. I en inbjudan som skickats till regeringskansliet skriver man att man väntar sig hundra deltagare som är företagare, forskare, opinionsbildare och politiker. Svenska politiker och internationella gäster håller tal – och sen är det fest.
Unghögern ratar Timbro
Andra gäster är tidningen Affärsvärldens vd Peter Benson, Centerledaren Muharrem Demirok med stab, Charlotta Stern som är vd på Ratio, två ledarskribenter från Svenska Dagbladet, ekonomijournalisten Henrik Mitelman, Jacob Lundberg vid Institutet för Näringslivsforskning, Karen Pittel vid tyska Ifo Center, Marian Tupy vid Humanprogress och Cato Institute, Martin Huber från CSU, Alain Bertaud, Svenskt Näringslivs kommunikationsrådgivare Anders Ydstedt och PM Nilsson, tillträdande vd för Timbro.
Några som däremot inte deltar är högerns ungdomsförbund, som alltid är inbjudna till den årliga konferensen. Douglas Thor, förbundsordförande för Muf, prioriterar en lokal kampanjturné för att hjälpa förbundets distrikt att värva medlemmar. KDU har schemakrockar och både Luf och Cuf prioriterar annat. Ungsvenskarna är inte bjudna.
Timbros omställning till något som mer liknar en kampanjorganisation ses som oseriöst.
När Dagens ETC ringer runt till gamla alliansens ungdomsförbund är det tydligt att näringslivets pengacirkus inte lockar lika mycket som förr i tiden. Timbros modell för opinionsbildning, och rejäla festande, under Benjamin Dousas ledarskap verkar ha nått sin ände. Åtminstone om målet är att fortsätta locka till sig unga borgerliga talanger.
Inom den unga högern dras man i allt högre utsträckning till den marknadsliberala tankesmedjan Fores som ses som ett seriösare alternativ.
Timbros omställning till något som mer liknar en kampanjorganisation snarare än klassisk tankesmedja ses som oseriöst – och opinionsbildningen konkurrerar och krockar på ett sätt med ungdomsförbundens egna. Det säger flera källor som Dagens ETC har pratat med.
Tidigare skulle även bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) delta men hans medverkan ställdes in med kort varsel.
Cigarrsugna nattugglor kan vara lugna
Hotellet Vier Jahreszeiten är ett femstjärnigt lyxhotell på Maximilianstraße i centrala München. Mittemot ligger butiker för märken som Hermes, Chanel och Cartier. Det är ett av världens äldsta storhotell, beställt och grundat 1858 av den dåvarande bavariska kungen Maximilian II, byggt för att husera världens elit, skådespelare, politiker och stjärnor. Mottot är skönhet, klass och opulens.
Vid färdigställandet fick hotellet unika marmorbadrum med gungande badkar, en manuell hiss och ett stall med 60 platser där gäster kunde parkera sina hästar. Rummen elektrifieras så tidigt som 1889 och året därpå har man en fungerande telefon. Idag står hotellet värd för andra moderna typer av lyx. Förutom det vanliga, som en grand salong och spa med pool har hotellet en cigarrlounge öppen dygnet runt.
Listan på kända gäster som bott på hotellet är lång och inkluderar personer som Franz Ferdinand, Drottning Elizabeth II, Winston Churchill, Elton John, Bob Fosse (som researchade sin film ”Cabaret”), Sophia Loren, Vladimir Putin, Rolling Stones och fotbollsspelaren Harry Kane.
Den senare lyckades snabbt bygga upp en hotellnota på över en miljon pund – eftersom att han bodde på hotellet innan han köpte en egen bostad i München. Sviten som Harry Kane bodde i kostade drygt 100 000 kronor per natt. I alla sviter ingår en butler – dygnet runt.
Vilka rum Timbro har hyrt för sina gäster är inte känt men det billigaste rummet kostar cirka 7 000 kronor per natt i november. För hundra gäster och två nätter innebär det en hotellnota på en bra bit över en miljon kronor bara för boendet. Frukost kostar extra.
Total tystnad från Timbro
Dagens ETC har sökt ansvariga på Timbro, Stiftelsen Fritt Näringsliv och Svenskt Näringsliv med frågor om konferensen. Trots flera försök har ingen svarat eller velat ställa upp på intervju.
I slutändan är det Svenskt Näringslivs medlemsföretag som betalar för den exklusiva konferensen. Men vad den totala notan hamnar på är inte offentligt. Och Vad får Svenskt Näringsliv för pengarna?
De senaste sju åren har Stiftelsen Fritt Näringslivs verksamhet gjort ett negativt resultat på cirka 235 miljoner kronor. Verksamheten utgörs till största del av Timbro samt de mindre verksamheterna Frivärld, den hemliga lobbyavdelningen Näringslivets Mediaservice och en mindre post för internationell omvärldsbevakning.
Man finansierar även externa projekt och opinionsbildare med miljonbelopp varje år. Vilka som tar emot bidrag från stiftelsen är inte känt. Under 2022 beviljades anslag på runt fyra miljoner kronor till externa projekt.
Stiftelsens verksamhet är helfinansierad av Svenskt Näringsliv.