Fimp på marken ger böter
Det görs ändringar i miljöbalken och man kan nu straffas för ringa nedskräpning. Att kasta exempelvis cigarettfimpar, tuggummi eller snus på marken blir en olaglig handling och kan innebära böter på 800 kronor. Motiveringen till den nya lagen är att nedskräpning har en negativ påverkan på miljön och att små skräpföremål är vanligt förekommande.
Förbud mot plastsugrör
Från årsskiftet införs ett förbud för bestick, sugrör, ballongpinnar, tops och muggar som består av mer än 15 procent plast. Det blir också förbjudet att använda konfetti utomhus. Den nya lagen innebär att de som serverar mat eller dryck i engångsmugg eller matlåda ska erbjuda en möjlighet att bli serverad i ett kärl som går att använda flera gånger.
Skattelättnad för ökad cykelpendling
För att få fler att välja cykel framför bil införs en skattelättnad för att använda arbetsgivarens cyklar för privat bruk. Ändringen innebär att en cykelförmån bara ska tas upp till beskattning om värdet överstiger 3 000 kronor per beskattningsår. Så upp till den summan behöver alltså inte tjänstecykeln beskattas. Erbjudandet om cykelförmånen måste gå ut till alla tillsvidareanställda på företag och gäller samtidigt bara för dessa.
Bättre uppkoppling i fjärrtågtrafiken
Nytt statligt stöd kommer kunna ges till företag för att de ska kunna förbättra möjligheten till god mobil uppkoppling för resenärer i fjärrtågtrafiken. Det är Post- och telestyrelsen som ansvarar för stödet. Myndigheten ska också bestämma vilka åtgärder och för vilka järnvägsstråk och tunnlar det är möjligt att söka stöd, utifrån behovet av förbättrad mobil uppkoppling.
Skärpta straff för våld och kränkningar i nära relationer
Böter tas bort från straffskalan när straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps. Mindre allvarliga överträdelser av kontaktförbud blir inte heller längre fria från straff utan ska nu resultera i böter. Även minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs från fängelse i nio månader till ett år. Lagändringarna innebär också att förtal kan ingå i grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning och olaga förföljelse.
Inkomsttak i sjukförsäkringen höjs
Försäkringsskyddet blir starkare då inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs från åtta till tio gånger prisbasbeloppet. Det innebär att den maximala ersättningen höjs från 821 kronor per dag till 1 027 kronor. Utöver sjukpenning kommer även rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning och ersättning vid tvist om sjuklön att beröras. Enligt regeringen så kommer 246 000 arbetstagare att påverkas av detta.
Äldre får rätt till studiemedel
Ändringar ska ge personer i högre ålder möjlighet att vidareutbilda sig eller omskola sig. Bland annat höjs den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel från 56 till 60 år. Ändringen innebär också att andra åldersgränser som rör återbetalning och avskrivning av studielån också höjs med fyra år.
Livstid för unga
Den så kallade straffrabatten slopas för personer i åldern 18–20 år om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer. Tidigare har en ung persons ålder inneburit förmildrande omständighet när domstolen ska bestämma straff. Den nya lagen gör det bland annat möjligt att döma unga myndiga till livstids fängelse. Det ska inte heller krävas starkare skäl än normalt för att döma en ung myndig person till fängelse, vilket tidigare varit fallet.