Nu gör Filippa Reinfeldt comeback i politiken. Som hbtq-politisk talesperson för Moderaterna ska hon leda den tvärpolitiska referensgrupp som har i uppgift att utforma partiets framtida politik på området.
Enligt det forna landstingsrådet var det just att få arbeta med hbtq-frågor som lockade tillbaka henne till politiken.
– Det känns viktigt att få jobba med frågor som är så angelägna. Om jag kan bidra med att vi tar några kliv framåt så jag gör gärna det, säger Filippa Reinfeldt.
”Inga nya frågor”
Trots att hon aldrig tidigare profilerat sig specifikt inom hbtq-frågor beskriver Filippa Reinfeldt sin relation till hbtq-rörelsen som ”mycket lång”.
– Hos nära personer till mig har jag sett den problematik som många människor upplever idag. Allt ifrån hatbrott och hedersförtryck till en känsla av utsatthet. Så det är inga nya frågor för mig.
Några specifika satsningar eller reformer vill Filippa Reinfeldt inte uttala sig om i nuläget. Men när Moderaterna presenterade sin nya hbtq-talesperson tidigare i veckan talades det bland annat om hedersförtryck, psykisk ohälsa och migrationspolitik.
Ja till surrogatmödraskap
Inför Stockholm Pride lanserade Moderaterna även en uppmärksammad kampanj för legalisering av surrogatmödraskap. På affischen håller en kvinna med en diamantring på fingret om sin gravida mage med texten ”min mage, mitt val, ert barn”. Kampanjen har fått skarp kritik, bland annat för att den målar upp en allt för naiv bild av vad det innebär att bära någon annans barn.
Filippa Reinfeldt säger att hon själv är för en legalisering av så kallat ”altruistiskt surrogatmödraskap” där surrogaten inte får ersättning för att bära barnet.
– Inte minst för att skydda barnen som idag ofta kommer i kläm. I dag kan du välja att donera en njure till din syster men du kan inte hjälpa henne att få barn. Det tycker jag är fel. Men vi behöver ett starkt och tydligt regelverk kring det. Ingen vill se barnfabriker växa fram för de rika.
Upplever du att det finns ett stort tryck från kvinnor att få bära andras barn?
– Jag vet inte om det är många som kommer vilja detta men det är inte poängen. Det måste var och en få bestämma själv.
Skulle du själv kunna tänka dig att vara surrogat?
– Nu råkar jag vara 52 år. Jag är inte så säker på att det skulle vara möjligt.
Beklagar upphandling
Filippa Reinfeldts politiska karriär förknippats annars med bygget av Nya Karolinska och den upphandling av sjukhuset som än i dag fortsätter att läcka som ett såll ur skattebetalarnas fickor. NKS-affären drevs igenom under hennes tid som sjukvårdslandstingsråd.
I dag säger Filippa Reinfeldt att hon beklagar att upphandlingen utformades på det sätt den gjordes.
– Jag hade gärna sett en annan finansiering. Jag var inte en varm anhängare av OPS-lösningar då och är det inte idag heller, säger hon.
Varför röstade du för ett avtal som du inte trodde på?
– I partipolitik är det majoriteten som vinner. Så ska det vara i en demokrati. Men det behövdes ett nytt sjukhus. Alla var överens om att det var bättre att börja från scratch än att lappa och laga. Sen har jag genom medierapporteringen sett att allt inte fungerat optimalt.
Hur ska du göra för att upprätta förtroendet till dig när du nu återvänder till politiken?
– Jag tycker det är bra att utvärdera det man gjort bakåt. Det finns säkert saker som skulle kunnat ha gjorts bättre. Både då och idag.
Tre snabba hbtq-frågor med Filippa
Vilka ikoner inom hbtq-rörelsen ser du upp till?
– Jag tycker att Elisabeth Ohlson Wallin är fantastisk. Hon är otroligt skicklig i sitt bildspråk och en härlig person. När jag delade ut pris på qx-galan 2011 blev hon utsedd till "årets homo".
Har du själv varit kär i någon av samma kön?
– Nej det har jag inte. Än…
Bör homosexuella få ge blod?
– Det här är någonting som den medicinska professionen bör avgöra snarare än politiker. Men däremot kan jag tycka att en fullt frisk vuxen person som vill lämna blod borde få göra det.