Till hösten 2018 antogs bland annat två studenter som bär niqab, heltäckande slöja som även skyler ansiktet, till förskollärarprogrammet på Göteborgs universitet. Men när slutet på terminen närmade sig fick de reda på att de inte skulle få göra den obligatoriska praktiken, så kallad verksamhetsförlagd utbildning (VFU), iklädda niqab. Ingen information om det hade gått ut inför antagningen.
Risk för diskriminering
Nu har Utbildningsvetenskapliga fakulteten granskat händelsen, som anmäldes av en lärare på programmet. Enligt utredaren, Angelica Simonsson, innebär bristen på information en risk för indirekt diskriminering. Dessutom finns en ”risk för hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter”, skriver hon i utredningen. Studenterna själva ville inte delta i den eftersom deras anonymitet inte kunde garanteras. Därför kan Angelica Simonsson bara peka på risk, inte fastställa om diskriminering faktiskt skett.
– Eftersom de studenter det gällde inte ville vara med i utredningen kan vi inte behandla det som ett diskrimineringsärende. Diskrimineringslagen är ganska tydlig med att det måste finnas en person som upplever sig ha blivit diskriminerad för att man ska kunna göra det, förklarar hon.
Måste åtgärdas
Men konsekvensen är densamma; universitetet måste åtgärda problemen, understryker Angelica Simonsson. Först och främst måste information om arbetsplatsernas klädregler gå ut inför kommande antagningsperiod.
– Vi behöver ett tydliggörande om vilka krav skolhuvudmännen har. Där tänker jag att vi behöver ta ett bredare grepp som inte bara gäller förskolan, utan även hur man ställer sig i de andra utbildningsformerna, som exempelvis grundskolan.
Dessutom anser Angelica Simonsson att ett antal saker behöver utredas vidare, som exempelvis bemötande, där det eventuellt kan finnas risk för diskriminering kopplad till religion.
Förbättring på väg
När det gäller informationsbiten är fakulteten redan igång med att förbättra den, berättar prodekanen Monica Johansson. En del av problemet som utredningen belyser är att ansvarsfördelningen mellan olika delar av universitetet och skolhuvudmännen var otydlig. Nu har de olika aktörerna utformat ett avtal för att klargöra det.
Vad gäller undervisningen på universitetet finns inga hinder för att bära niqab, säger Monica Johansson. Bland de förskolor som erbjuder VFU tror hon det är en fråga om att kunna kommunicera med barnen och att det också kan vara kopplat till säkerhetsregler.
”Det är svårt”
Själv tycker hon det är svårt att säga vad som borde gälla.
– Vill vi ha ett samhälle som präglas av mångfald är det oerhört viktigt att vi på alla arbetsplatser kommer med olika erfarenheter. Men jag tycker det är svårt. Det är intressant att tänka kring om man kan vara polis i viss klädsel, eller kirurg eller operationssköterska. Ibland blir svaret ja, det kan man, och ibland blir det nej.
De drabbade studenterna har slutat på utbildningen.
– Den enda rimliga slutsatsen att dra är väl att det är negativt. Det är ju negativt om studenter slutar, säger Angelica Simonsson.