– Vi har inte satt ut någon tid för när kopparkabeln släcks, säger Malin Frenning.
”En fråga om överlevnad”
Hjulsjö är en by utan fiberkabel. Ellen och Rudi Hobbenschot har drivit Lantliv Hjulsjö i sex år och de anser att fiber är en fråga om överlevnad.
– Det är nödvändigt för byn så att den inte dör ut inom tio år, säger Ellen Hobbenschot.
Lantliv Hjulsjö driver gårdsbutik, har camping och stuguthyrning. Förutom fördelar för företaget anser de att fiber ger möjligheter för folk att bo kvar.
– Tänk på hemsjukvården som kan utnyttja system med kameror där vårdtagare kan kommunicera med sjukvården via nätet och slippa flytta in på ett hem i Hällefors, säger Rudi Hobbenschot.
Att kopparnätet försvinner gör inte så mycket. Fiber känns säkrare och de 15 000 kronorna är en överkomlig summa enligt makarna Hobbenschot.
– Det gäller att följa med in i framtiden och inte stanna kvar i dåtid. Förutom att folk kan bo kvar hoppas vi på att fibern kan locka nya invånare som kan arbeta på distans att flytta hit, säger Rudi Hobbenschot.
En tiondel av vad de betalat för
Familjen Björåsen bor i en annan del av byn. De har ADSL-uppkoppling via kopparkabel med Telia. Något de inte är nöjda med.
– Vi betalar för 30 megabyte och får 2,7 megabyte. Det syns när jag laddar ner spel via nätet, säger Martin Björåsen.
– Vi har ringt kundtjänst och klagat. Det har varit tekniker här från Telia och sagt att de inte kan göra något åt det, säger Marielou Björåsen.
Hon studerar på distans och är ute på nätet åtta till tio timmar om dagen. När Marielou är helt beroende av hastigheten på nätet åker hon in till Kopparberg och surfar där.
– Det vore helt klart ett jättelyft för oss att få fiber hit till Hjulsjö. Även om vi då betalar för 100 megabyte och bara får 30, eller rent av 10 megabyte så är det en avsevärd förbättring mot i dag, säger Marie-lou Björåsen.
Fiber i grannbyn
Grannby med Hjulsö är Bredsjö. Där har det funnits fiber sedan snart ett år tillbaka.
– Vi visste att det förra året fanns pengar att söka hos länsstyrelsen och att vi måste få ihop 30 hushåll för att projektet skulle bli av, något vi lyckades med, säger Gunilla Josefsson som var projektledare.
Missnöjda med Telia
Angeta Persson och Jan ”Kula” Herou bor i ett hus i byn och de nappade på erbjudandet om att få nätsurf, tv och telefoni via fiberkabel till en anslutningskostnad på
15 000 kronor. Men de är inte nöjda med Telia.
– Vi betalar för 100 megabyte men när vi kontrollerar hastigheten via Bredbandkollen visar den att vi inte ens får hälften av 100 megabyte, säger Jan ”Kula” Herou.
Dålig täckning
När ETC Bergslagen är på besök är det runt sjutiden en lördagskväll. En tid när familjer surfar, tittar på tv och pratar i telefon och är beroende av att nätet är snabbt. Agneta Persson och Jan ”Kula” Herou sätter på datorn och startar en mätning. Resultatet visar att de har dålig täckning, strax under 50 megabyte av de 100 som de betalar för.
– Det tar tid att komma ut på nätet och surfa och att ladda ner hemsidor, säger Jan ”Kula” Herou.
– Att surfa går lite bättre än när vi hade kopparkabel men vi trodde att det skulle bli en avsevärd skillnad med fiber, säger Agneta Persson.
Bredsjö Mjölkfår är ett företag i byn som också nappade på erbjudandet om fiber. Sara Staffare på Bredsjö Mjölkfår är nöjd.
– Det fungerar bra för våra behov. Vi beställer varor och skickar egna produkter via paketservice med hjälp av nätet. Dessutom sköter vi sociala medier som företaget är ute på. Egentligen har vi bara behov av 10 megabyte för våra behov och det hade vi redan innan med kopparkabeln. Men vi anslöt oss ändå till fiber när möjlighet fanns eftersom det är det som kommer att gälla i framtiden, säger Sara Staffare.
Fotnot: Projektet är en avsiktsförklaring som är beroende av offentlig medfinansiering, hur mycket får framtiden utvisa. 14 områden i Hällefors och Nora kommuner deltar i projektet. Minst 60 procent av hushållen i ett område måste ansluta till fiberkabeln för att projektet ska bli av.