– Den överträffar allt. Jag har rest runt till samtliga 60 kommuner där vi kandiderar och mött valarbetarna som bullat upp med ballonger och banderoller. De är så stolta över sig själva och sina kamrater, för att de ställer upp och representerar.
Trots att Fi som väntat inte tar sig över riksdagsspärren framhåller Gudrun Schyman att valet varit en enorm framgång.
– Vi har tredubblat våra vallistor i kommunerna och vi har fyrdubblat dem i regioner och landsting. Väldigt många har tagit steget och sagt ”Jag representerar!” Det är väldigt viktigt. Det är själva kärnan i demokratin, säger hon.
Precis som i förra valet tar partiet plats i 13 kommuner (se faktaruta), även om fyra kommuner är nya och partiet åkte ur fyra andra.
”Ung politisk rörelse”
Gudrun Schyman betonar även att hatet och hoten från rasisterna har haglat över partiets representanter under valrörelsen.
– Men rasisterna har mötts av en motvind. En motvind som har varit starkare än någon som jag tidigare varit med om. Och det genom att människor som själva är måltavlor har tagit steget fram och sagt ”Jag representerar. Jag viker inte ned mig.” Det är oerhört stort. Det är hjärtat i Fi.
Gunno Gunnmo, som kandiderat för Fi till riksdagen, säger att han inte på något sätt känner sig knäckt över valresultatet.
– Det är klart att man kan tänka att vi måste in i riksdagen, men jag gråter inte blod över att vi inte lyckas med det. Man får betänka att vi är en ung politisk rörelse. Det tar tid att etablera sig. Man måste ha tålamod, säger han.
Oro inför alliansregering
Anna Rantala Bonnier, förstanamn på Fi:s partilista i Stockholms stad, stämmer in i hyllningskören till valarbetarna.
– Men jag är också orolig för framtiden. Vi vet inte vilken regering vi kommer att få. Vi kan få en Alliansregering med stöd av SD. Det skrämmer mig, säger hon.
Sissela Nordling Blanco, även hon från Fi i Stockholms stad, instämmer i Anna Rantala Bonniers oro.
– Det är väldigt spännande nu. Vi vet inte vart Sverige är på väg. Jag sätter mitt hopp till kommunerna, att vi ska få fortsätta vara den starkaste feministiska och antirasistiska rösten, som står upp för mänskliga rättigheter i alla lägen, säger hon.
Att Feministiskt initiativ gått tillbaka på riksplanet i årets valrörelse tolkar Gudrun Schyman som en konsekvens av att samhället blivit allt otryggare.
– Det handlar om att rasismen och militarismen tagit allt mer plats i samhället. Då backar folk tillbaka till de gamla partierna, till det som man finner välbekant och tryggt. Tyvärr, för Fi behövs för att mota dessa krafter, säger hon.
Över spärren i Stockholm
Anneli Nordström, som kandiderat för Fi i Stockholms län, var liksom de flesta på valvakan på gott humör.
– Hoppet lämnar aldrig mig. Kommer vi inte in nu så gör vi det nästa gång. Och oavsett så är jag helt säker på att vi kommer att växa. I år har vi kandidater i 60 kommuner och nio landsting, säger hon.
Enligt det preliminära valresultatet får Fi 3,3 procent i kommunvalet i Stockholm.
– Jag vågar inte ta ut något i förskott, men det är klart att vi är jätteglada över att stockholmarna vill fortsätta se oss och vår feministiska politik i stadshuset, säger Anna Rantala Bonnier och fortsätter:
– Jag kan bara säga att vi i Fi kommer att göra allt vi kan för att hålla SD borta från inflytande.