Mötet är över för kvällen och Gudrun Schyman håller på och packar ihop när en man i medelåldern stormar in genom dörren.
– Hej! Får jag bara ställa en fråga till dig? Jag vill så himla gärna ha en annan regering, och vill rösta på Fi. Men då lägger jag ju inte rösten på det röda blocket. Det är ett dilemma. Hur ska jag tänka där?
Gudrun Schyman är van vid frågeställningen.
– Om du vill att Fi ska komma in är det för att du tycker att våra frågor är viktiga, säger hon.
– Och det är inget annat parti som driver de frågorna.
– Det är det väl i och för sig vissa som gör, svarar mannen.
– Men Fi kommer ju inte komma med på tåget den här gången, fortsätter han.
– Nä, det är nu vi kommer in, säger Gudrun Schyman. Om man bestämmer sig för att Fi ska komma in så jobbar man för det och så kommer vi in. Det resonemang du för nu förde du i valen 2006 och 2010 och då fick du fortsatt borgerlig politik och rasister i riksdagen. Att vara taktisk gav fel resultat två gånger i rad.
Mannen verkar inte helt övertygad, men tackar Gudrun Schyman och försvinner ut genom dörren. Hans fråga är typisk för många potentiella Fi-väljare, enligt partiets egen valanalys från 2011. Där står att de som funderade på Fi men i slutänden röstade på något annat i förra valet främst gjorde det av rädsla för att det skulle vara en bortkastad röst och av oro för att Alliansen skulle vinna valet. Fi fick bara 0,4 procent i riksdagsvalet, en bra bit från gränsen för att få partistöd. Det betyder att det inte finns några pengar till årets valkampanj utöver frivilliga donationer, som de 100 000 kronor som Benny Andersson skänkte strax före nyår.
Hembesök av talesperson
Där kommer Fi:s homeparty-projekt in i bilden. Den som samlar ihop minst 25 personer får ett hembesök av Gudrun Schyman eller någon av de andra talespersonerna Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco, som berättar om partiets politik. Många är intresserade.
– Vid jul fick jag en lista med 180 möten inbokade, säger Gudrun Schyman.
– Jag tror att det är väldigt effektivt. De som kommer och lyssnar pratar med många fler sedan.
Den här kvällen är homeparty-lokalen inte hemma hos någon, utan på en reklambyrå på Södermalm, där ett 30-tal åhörare har samlats . Folk som går förbi på gatan utanför stannar till ibland och tittar in genom de stora glasrutorna.
Hur väljarstödet ser ut för Fi just nu avslöjar inte opinionsmätningarna. ”Övriga partier” har 1,8 procent i senaste Demoskop-mätningen. Men medlemsantalet har stigit på senare tid.
– Belinda Olsson och Fittstim har gjort ett bra jobb. Det var länge sedan det var så stor debatt, säger Gudrun Schyman och publiken skrattar. Hon tar upp Miljöpartiets framgång som en förebild:
– De kom inte in i riksdagen första gången, inte andra, men tredje. När de kom in med sin hållbarhetsdimension tvingades alla andra partier höja nivån på sina kunskaper om miljö. När Fi kommer in i riksdagen måste alla höja sina kunskaper om våra frågor.
Kollekt i sminkväskan
Efter att Gudrun Schyman talat färdigt låter hon en röd sminkväska, som fungerar som kollekthåv, gå runt bland åhörarna så att de som vill kan lämna bidrag till valfonden.
– Jag kom hit för att jag tycker att samhällsklimatet är otäckt och kände att jag behöver lite pepp, säger Linda Borgström, som blev inbjuden att lyssna av en kompis som var med och arrangerade homepartyt.
– Jag har velat mellan vänstern och Fi, men nu känns det som att det kommer att bli Fi.
– De är lite rakare och uppkäftigare. Det är som Gudrun sa, att Fi har mindre att förlora än andra partier.eftersom de inte har så stort väljarstöd.