Nu, åtta år senare, är partiet nästan borta på riksnivå. Vad hände egentligen?
Dagens ETC har träffat Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt Initiativ.
– Det var en stor feministisk och antirasistisk våg 2014. Sen är väljarna mer rörliga när det gäller valet till EU-parlamentet. Men i riksdagsvalet var vi nära. Det var kanske inte det egna arbetet som gjorde att vi blev stora, säger Teysir Subhi och skrattar.
– Vi växte för snabbt då men har lärt oss och förstår idag att det bygger på kollektiv organisering och vi har gjort ett stort arbete internt.
Tappet vid valet 2018 var inte nådigt, från 3,14 procent 2014 till 0,48 procent 2018. Partiet förlorade också partistödet som tillkommer partier som når 2,5 procent. Teysir Subhi är självkritisk till hur man tog vara på människor och väljare. Enligt henne saknade partiet då en stark kollektiv organisering, något en intern undersökning pekade på efter valet 2014. Hon säger att partiet idag förstår vikten av en tydligare intern struktur. Men hon pekar samtidigt på yttre faktorer.
– Vi har kraftig konservativ våg i hela Europa. Den är antifeministisk, rasistisk och klimatförnekande. Rädslan för SD:s inflytande gjorde att väljare röstade taktiskt 2018.
Ingen Metoo-våg
Den konservativa vågen håller i sig även under den här valrörelsen. Valet 2022 verkar slå hårt mot Feministiskt Initiativ som enligt opinionsundersökningar ser ut att tappa mandat i Stockholm och Göteborg, samma kommunmandat om de lyckades behålla 2018.
– Givetvis är det väldigt svårt, det kommer att vara tufft. Vi har större fokus på kommunerna. Vi ser en tendens i svensk politik att gå mer åt höger. Partier i vänsterblocket som börjar närma sig Centerpartiet. Det finns partier som byter riktning i klimatpolitiken och som nu har annan retorik när det gäller jämställdhet och rasism. Där blir FI ett progressivt alternativ som sticker ut.
Teysir Subhi menar att Feministiskt Initiativs feminism skiljer sig från andras och genomsyrar hela partiets politik, jämställdhet, klimat, social hållbarhet och ekonomisk politik. Men trots det lyckades de inte kapitalisera på metoo, en revolution som hösten 2017 lyfte fram kvinnors utsatthet i hemmet, på arbetsplatsen, ja överallt.
– Jag är fel person att fråga för att jag hatar att kapitalisera på saker. Men om man studerar Metoo närmare, till exempel i USA och Sverige, kom det snabbt en backlash. Högerextremister och konservativa lyckades kapitalisera på Metoo genom att göra något fult av det. Det slog hårt mot oss.
Partiet hämtar inspiration från arbetarrörelsen och miljörörelsen. Det tog dessa rörelser många år innan man kunde etablera sig, förklarar hon.
– Självklart hoppas vi att vi ska förbättra vårt valresultat 2022, men vi har lagt större fokus på kommunerna, behålla mandat och att komma in i fler.