Feministiskt initiativ har i dag drygt 4 800 betalande medlemmar, enligt partiets egna siffror. Det är tre gånger så många jämfört med i oktober. Ytterligare 2 500 är anmälda via nätet och har fått inbetalningskort. I helgen håller partiet valkonferens i Stockholm och då utses kandidaterna till Europaparlamentsvalet i juni.
– Jag tror vi har väldigt goda chanser att komma in, säger talespersonen Stina Svensson, som sannolikt kommer att stå överst på EU-listorna efter konferensen.
Enligt henne är det inte bara medlemsantalet som ökar. Det är också hårt tryck på partiets så kallade homepartys, arrangemang där talespersonerna besöker privatpersoners hem för att prata politik.
Feminism behövs
Hon tycker att feminismen behövs i Europaparlamentet eftersom den yttersta högern är på frammarsch i Europa. Blir hon invald vill hon bland annat driva frågor om aborträtt, sexuell hälsa och migrationspolitik.
– Det finns ett starkt motstånd mot HBTQ-personers rättigheter i EU. Vi ser att nationsgränserna stängs allt mer och asylpolitiken är hemsk. Diskriminering och förföljelse av romer är ett jätteproblem i Europa. Kvinnohat, rasism och homofobi hänger ihop, därför behövs feminismen i EU-parlamentet, säger Stina Svensson.
Feministiskt initiativ samarbetar med en rad systerpartier inför valet. De har haft gemensamma möten med tyska Partei die Frauen, spanska Iniciativa Feminista och Partia Kobiet i Polen. Målet är att alla ska ställa upp med kandidater till EU-valet, det är ännu oklart om det blir så.
– Men Iniciativa Feminista har antytt att de kommer att ställa upp, säger Stina Svensson.
Spanien är just nu ett av feminismens viktigaste slagfält i Europa. Regeringspartiet Partido Popular har lagt ett lagförslag om att slopa den fria aborträtten och slutlig omröstning i parlamentet väntas i sommar.
– Just nu pågår en kampanj med anledning av lagförslaget. Feministiska rörelser i hela Europa har gått samman för att stötta Spaniens kvinnor. Jag skulle vilja säga att feminismen i EU är väldigt stark just nu, säger Stina Svensson.
Ideell kampanj
Kampanjen inför Europaparlamentsvalet drivs helt ideellt. Alla kandidater är fritidspolitiker och pengar samlas in genom den valfond som ABBA-Benny Andersson nyligen skänkte 100 000 kronor till. Målet är en kampanjkassa på en halv miljon. Det ska räcka både till EU-parlamentsval och riksdagsval.
– Vi har inte resurserna som de etablerade partierna har. Däremot är det mycket folk som stöttar oss och vi har en enorm ideell kraft bakom oss, säger Stina Svensson.
21-åriga Jacqueline Hellman från Lund röstar i ett Europaparlamentsval för första gången. Hon har bestämt sig för Feministiskt initiativ.
– De behövs på internationell nivå med tanke på att våld mot kvinnor är ett globalt fenomen. Fi är det enda partiet i Sverige med en intersektionell analys som omfattar genus, klass, etnicitet och sexualitet, säger hon.
Hon tror att partiet har en realistisk chans att ta sig in.
– De får ändå viss medieuppmärksamhet, och den feministiska frågan är på tapeten just nu. Jag tror att folk har börjat ta den lite mer på allvar än tidigare, säger hon.