Under valkvällen konstaterades det tidigt att Fi dansade på riksdagsspärren om 4 procent. Under kvällen gång visade det sig sedan att resultatet inte räckte för ett inträde i riksdagen. Istället var det Sverigedemokraterna som jublade, de förmodligen enda segrarna efter årets val. Att Fi har uppkommit, och att SD har vuxit sig starkare, beror på samma sak – S:s och M:s allt mer liknande politik, menar Drude Dahlerup, professor i stats- och genusvetenskap på Stockholms universitet.
– När stora partier går mot mitten så här, catch all-partier som de kallas, försöker de appellera till så många väljare som möjligt. Då öppnar man upp för nya partier längst ut på höger- och vänsterskalan och nya dimensioner i politiken bryter igenom. En av de nya dimensionerna är feminism, invandring en annan, klimatet en tredje. Det är de stora partierna och den generella samhällsutvecklingen som har bäddat för det här, säger hon.
Drude Dahlrup menar att resterande partier, trots SD:s ökade väljarstöd, är överens om att inte ge partiet något inflytande vare sig det gäller regeringsbildning eller partiets profilfråga – invandringspolitiken. Men trots det kommer regeringsbildningen bli en utmaning.
– Inför valet sade Reinfeldt att det block som får flest röster blir det block som bildar regering, oavsett SD:s resultat. De är vågmästare och kan rösta mot vilken regering som helst, men det kan förhindras nu när Reinfeldt har lovat att de rödgröna inte kommer att bli nedröstade, eftersom man vill få bort SD. Alliansen vill inte vara helt emot en rödgrön regering för de vill inte att SD ska få något inflytande.
Misslyckad strategi
Men strategin att vägra samarbeta tycks inte ha varit en lyckad sådan, då SD nådde ett väljarstöd om nära 13 procent. Drude drar paralleller till Dansk Folkeparti, där strategin var den omvända – de stora partierna följde Dansk Folkepartis dagordning med förhoppningen att förhindra att partiet skulle få fler väljare. Effekten blev den motsatta och partiet fick nära 14 procent i valet 2011.
– I Sverige har vi redan från början gjort det motsatta – man har en humanistisk bakgrund och vill inte göra som i Danmark, vi står fast vid en humanistisk linje och vill inte samarbeta med SD. Samtidigt har de blivit större i Sverige, båda strategierna verkar ha misslyckats.
Det parti som istället har fått andra partier att ändra diskursen har varit Fi, menar Drude. Under valrörelsen har vi sett i såväl debatter som på valaffischer att jämställdhet har blivit en fråga som nästan samtliga partier har tagit upp på dagordningen. I det här valet snubblade Fi på mållinjen, men Drude tycker att partiet har gjort ett tydligt avstamp i politiken.
”Stort väljarstöd bland unga”
– Nu har de haft mer inflytande på diskursen, hur man pratar om jämställdhet och feminism. Att de har kommit in i flera kommuner innebär att de kommer kunna utveckla den egna feministiska politiken, och det tror jag betyder mycket, kanske till och med mer än om de hade fått mandat i riksdagen. De har ett stort väljarstöd bland unga väljare, den unga generationen bäddar för att Fi är ett framtidsparti.