I norra Biskopsgården, där festivalen Lights in Biskopsgården äger rum, har boende genom olika medborgarförslag pekat ut mörka platser där de önskar mer ljus. En av arrangörerna, Bo Bra i Biskopsgården, har till exempel anordnat vandringar i området.
– Där har man fått in många idéer om vad man kan göra. Det har vi tagit med oss när man jobbar fram installationerna, säger Jonathan Björk, koordinator för kultur- och fritidsarrangemang Västra Hisingen.
Inspirationen kommer bland annat från andra ljusfestivaler, exempelvis Lights in Alingsås.
Boende får bedöma
Genom att använda konstnärliga metoder ges friheten att testa olika lösningar för belysning i området. När festivalen är slut ska boende i området och allmänheten förhöras om vad de tycker.
– Det är väldigt svårt att skapa många fasta installationer på en gång. Vi vill testa olika installationer på olika platser och se vad som är möjligt att göra till permanenta installationer.
Målet är att festivalen ska bli ett återkommande arrangemang. Efter varje genomförd festival är förhoppningen att göra minst en installation permanent.
– Vi hoppas att den efter varje år utvecklas med olika teman och koncept. Men nu börjar vi med det här årets festival och ser vilka reaktionerna blir, sedan utvärderar vi, säger Jonathan Björk.
Vill locka göteborgarna
Ett syfte med festivalen är också att få fler att upptäcka området runt Svarte Mosse.
– Vi vill göra det till en upplevelse och locka människor till området, säger Jonathan Björk.
Inför festivalen har allmänheten också uppmanats att hjälpa till med utformning av installationer och idéarbete. Exempelvis har barn i området varit med och gestaltat lekplatsen vid Svarte Mosse och Biskopsgårdens communitydansprojekt har genomfört en workshop i september.
– Jag är spänd på att se lekplatsen vid Svarte Mosse där barnen varit med och hjälpt till med designen. Jag tror att den kommer att bli väldigt häftig. Den ligger på en av de mörkaste platserna så den kommer att lysa upp, säger Jonathan Björk.