BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har hållit på med detta i drygt 20 år så rutin finns och det är tur för det håller på i ett, säger Kerstin Granlund.
En av de flitiga kakbakarna, Elisabeth Strand-Gustavsson, dyker upp i köket för att ta fram mer hundkakor.
– Det var min dotter som bakade hundkakor för grannbarnen och när jag såg dem tänkte jag att de skulle passa bra för barn som kommer till kak-kaféet här på Skräddartorp, säger Elisabeth Strand-Gustavsson.
– Hundkakor är lite pickliga att göra eftersom de är omständliga att få till med vit deg, chokladdeg, ögon och strössel på kinderna. Det blir tillsammans en massa arbetsmoment på varje kaka för att få till hundhuvudena och jag har gjort 125 stycken.
Kaksmaker för alla
Sedan förklarar Elisabeth Strand-Gustavsson att hon dessutom har bakat har kokostoppar, potatismjukkakor, riskakor och åtta sorters glutenfria kakor. Själva kakbuffén stod uppdukad vid ingången till kaffestugan. Ett gående bord som sötsugna besökare i alla åldrar gick runt och försåg sig ifrån.
– Det är roligt att få kasta loss och lassa på olika kakor på fatet. Annars gör jag inte det nuförtiden eftersom kakor ju inte anses som så bra att äta mycket av, säger Christina Ärlebäck som har åkt hit från Örebro.
– Vi njuter av det hembakade som ju smakar bäst, säger Mikael och Hannah Grefbäck som är från Huddinge, men som har ett sommarhus i Grythyttan.
Vissång till kaffet
I rummet bredvid entrén såg den lokala trubaduren Jon Jonsson från Grythyttan till att det blev musik.
– Jag spelar gamla visor av Dan Andersson, Cornelis Vreeswijk och egna sånger. Det är ju en fantastisk miljö att spela visor i, säger Jon Jonsson och ser sig omkring på timmerväggarna i kaffestugan.
Hela Skräddartorp är en gammal gård med rötter i en och samma släkt från en familj svedjefinnar som kom hit i början av 1600-talet. Efter elva generationer var den siste bonden på gården utan arvingar och han testamenterade hela gården till Grythyttans hembygdsförening som tog över 1969 och öppnade sin verksamhet här 1971. Riktigt så länge har inte kakbuffén funnits men den är tillräckligt omtalad efter sina dryga 20 år för att locka besökare från när och fjärran. Ylva Nilsson och Ulla Dahlin från närbelägna Nora har varit här förut.
– Det var självklart att vi skulle åka hit igen eftersom vi båda njuter av goda kakor, säger de.
Betydligt längre bort ifrån är familjerna Wetzel och Fischer som kommer från trakten av Kiel i norra Tyskland. De bor i och för sig i ett torp utanför Grythyttan i sommar och ryktet om kakbuffén har inte gått dem förbi.
– Kakorna smakade utmärkt gott med speciella svenska kryddor i som vi inte är vana med från Tyskland. Svenska kakor är väldigt söta men goda, säger Gesine Wetzel.