Det var redan 2011 som Sveriges Kvinnolobby förde fram idén om en nordisk konferens om jämställdhet, berättar Gertrud Åström. Då var en del av målet att driva fram att FN skulle arrangera en femte kvinnokonferens som skulle följa upp det som diskuterades och beslutades under den fjärde kvinnokonferensen i Peking 1994.
– Men nu är många rädda att en ny kvinnokonferens skulle riva upp de tidigare överenskommelserna, att det skulle innebära ett tillbakarullande för kvinnors rättigheter istället för en vidareutveckling.
Därför är Åströms mål snarast att Nordiskt forum ska ställa frågor, organisera och sätta agendan.
– Vi vill skapa nya överenskommelser och nätverk bland de nordiska organisationerna. Och efterdyningarna syns redan. Det finns stort intresse och viss beundran för att den nordiska kvinnorörelsen kan samla ihop sig och få stöd från kommuner och regeringar.
I slutdokumentet, som ska lämnas över till de nordiska regeringarna på söndag, ställs också 60 krav.
– I kraven förhåller vi oss till FN:s hållbarhetsmål, som ska uppdateras till 2016, men också arbetsmarknadsorganisationer och kvinnorörelsen ska få ställa krav.
”Bruna partier begränsar kvinnor”
Olika kriser i världen har lett till nedskärningar i de system som kvinnor är beroende av, säger Åström.
– I kölvattnet kommer konservativa partier, ibland med dragning åt fascism, som i princip alltid vill ändra på sättet kvinnor lever och inskränka mänskliga rättigheter. Dessutom drabbar klimat- och miljökriser flest kvinnor.
Kvinnor drabbas både direkt på grund av att de ofta har mindre resurser och fler familjemedlemmar att ta hand om och indirekt, säger Gertrud Åström och tar efterdyningarna efter Fukushimakatastrofen som exempel.
– Förutom att kvinnor utsattes för mer strålning så ökade våldet mot kvinnor i samband med Fukushima. Det blev en stress för hela samhället som visar på någonting som vi ser på flera håll – när samhället krisar så krisar också djupt hållna patriarkala system, vilket ofta mynnar ut i repressalier för kvinnor.
Därför tycket hon att Nordiskt forum är viktigt – som ett sätt att visa att nordiska kvinnoorganisationer ser vad som händer, förstår allvaret och försöker komma med konstruktiva lösningar.
– Till och med rapporter från världsbanken visar att jämställdhet är bra för samhället. Egentligen lever vi i kris så länge vi är ojämställda – det kräver pågående åtgärder och utgifter för att underhålla.