– Det är inte så att vi behövs mindre idag, tvärtom. Vi behövs mer, säger Anna-Klara Bratt, även känd för att ha könsbalanserat Arbetaren under sin tid som tidningens chefredaktör.
Mobiliseringen av den nätbaserade nyhetstidningen Feministiskt perspektiv drogs igång dagen efter valet 2010 när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Reaktionerna på den nystartade tidningen var många, både positiva och negativa och en del rent utav aggressiva.
– Vi skulle ju mördas. Men det var reaktioner som vi helt och hållet var beredda på, säger Anna-Klara Bratt.
Smekmånaden är över
Behovet och intresset visade sig dock vara stort. På bara fem dagar nådde de sitt mål på 1500 prenumeranter och det första numret kom ut 7 januari 2011 – med nyheter ur ett feministiskt perspektiv.
– Vi har blivit mer nyhetsorienterade än vad vi initialt trodde. Det hänger dels ihop med formen, att nätet lämpar sig för nyhetsjournalistik, och dels med omvärlden som den ser ut. Vi har haft ett stort fokus på migration, krig och fred.
I början skrevs det flitigt om den nystartade uppstickaren och de hade lätt för att få igenom artiklar i andra medier. Den smekmånaden är över konstaterar Anna-Klara Bratt. Nu är det betydligt kärvare tider.
– Det beror helt klart beror på det hårdnade klimatet. Vi står fast medan de andra medierna vajar för vinden, säger hon.
”Inte ett dugg bättre”
För fem år sedan hade Anna-Klara Bratt och de andra bakom projektet, bland andra journalister från det mediekritiska nätverket Allt är möjligt, tröttnat på att det trots studier och upprop stod stilla i Mediesverige och tog därför saken i egna händer. Men förändringen går långsamt.
– I’ve had it. Det har inte blivit ett dugg bättre år 2015. Jag är ointresserad av sådan mossig journalistik, säger Anna-Klara Bratt och syftar på att representationen av kvinnor i nyhetsutbudet inte rört sig på 15 år, siffran ligger kvar på 30 procent enligt rapporten Räkna med kvinnor.
I framtiden hoppas den femåriga tidningen kunna starta en feministisk nyhetsbyrå och planen är att bli ett stabilt feministiskt mediehus.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Feministiskt Perspektiv är en partipolitiskt obunden, oberoende feministisk veckotidning med intersektionella böjelser.
Sedan 2014 kommer tidningen ut två gånger i veckan.
Jubileet firas med det nyinstiftade Stora Feministpriset. Med syftet ”att uppmärksamma en person eller en medieaktörs insats inom offentligheten som på ett berikande vis testat gränser för vad journalistik och debatt kan vara”. Priset delades ut igår till det uppmärksammade kollektivet Rummet som står bakom sajten, ett antirasistiskt separatistiskt rum för rasifierade att föra samtal i, med samma namn. Rummet har även kommit ut i bokform.