– Det händer hela tiden. Du blir kritiserad för att du är tjej, eller så blir du raggad på och får höra saker som: ”send nudes”, säger Liza Lind.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Liza Lind har spelat dator- och tv-spel ända sedan hon var liten då hennes mamma tog hem en Mac-dator till barndomshemmet i Linköping. Då var den stora otympliga burken något nytt och spännande. Dåtidens spel var, sin enkelhet och sina stora pixlar till trots, något som hänförde många. Det är nästan svårt att förstå hur snabbt utvecklingen har gått sedan dess. I dag finns spel för alla smaker. Djupa historier. Mångfacetterade karaktärer. Grafik som gör att spelens universum i det närmsta ser helt verklighetstrogna ut.
Stor mansdominans
Men även om tekniken har kommit långt finns det fortfarande områden där spelkulturen släpar efter. Trots att allt fler kvinnor ägnar sig åt spelande är det fortfarande en värld som till stor del riktar sig till män. Med få undantag görs spel utifrån ett manligt perspektiv och många kvinnor utsätts för hat när de spelar online. Det är två av anledningarna till att communityn Female legends uppstod.
På ett läger för det lagbaserade onlinespelet League of Legends, som arrangerades i maj förra året och där Liza Lind deltog som coach, träffade hon Lillie Klefelt.
– Vi märkte tydligt att tjejerna som deltog var väldigt tillbakadragna. Även om en tjej och en kille var på samma nivå hade killen attityden: ”Jag är ju riktigt bra på det här!”, medan tjejen var mer: ”Nej, men inte ska väl jag”.
Liza Lind och Lillie Klefelt tillbringade många av lägrets försommarnätter framför skärmarna där de spelade mot varandra. Det dröjde inte länge innan de började prata om tjejer och gaming.
– Tittar man på proffsscenen inom e-sport är den extremt mansdominerad. Vilket är väldigt konstigt, för det är en av få sporter där det inte spelar någon roll hur du är byggd fysiskt, alla har samma möjligheter att delta, säger Liza Lind.
Liza Lind och Lillie Klefelt kom fram till att det fanns ett behov av en plats där tjejer kunde hitta andra tjejer att spela med. De gjorde upp en tydlig plan och när ett e-sportsgymnasium hörde av sig till dem i september förra året bestämde de sig för att det var dags att sätta den i verket.
– Det gick en tjej hos dem som ville spela utan killar. Då bestämde vi oss för att det var dags att köra. Vi skapade en Facebookgrupp och drog in alla vi kände.
Efter några veckor hade gruppen 80 medlemmar. Ett år senare har den över 1 300. Från början var tanken att den bara skulle ägna sig åt League of Legends, men efter några månader bestämde sig Liza Lind och Lillie Klefelt för att öppna upp för alla typer av spel.
– När vi var på Dreamhack kom det fram så många tjejer till oss som frågade ifall de fick vara med fast de inte spelade League of Legends. Eftersom behovet var så stort bestämde vi oss för att öppna upp för alla spel.
Fixade sovsal för tjejer
Gruppens inlägg består av allt från medlemmar som letar lagkamrater, till de som vill visa upp vad de har presterat. Till skillnad från resten av spelvärlden är det en plats fri från näthat.
– Vi har aldrig upplevt något hat i gruppen. Det ges konstruktiv kritik om någon ber om det, men det är aldrig någon som använder sig av nedvärderande språk, berättar Liza Lind.
Female legends anordnar även lan, coaching och turneringar för sina medlemmar. På Dream-hack i Jönköping, som är världens största lan, kommer de i år ha egna rader. Communityn har även varit bidragande till att Dreamhack nu erbjuder separata sovsalar för kvinnor och icke-binära.
– Tidigare har tjejer varit tvungna att dela sovsal med 500 killar. Det har varit en stor anledning till att tjejer inte vill åka dit, och de kanske inte ens får för sina föräldrar. Det här kan bidra till att tjejer börjar åka på andra lan också och att de genom nätverkandet stärker varandra.
Liza Lind berättar att Female legends även har sökt pengar från Arvsfonden för att genomföra ett projekt där man undersöker varför så många tjejer slutar spela. Studier visar nämligen att i grundskolan spelar killar och tjejer ungefär lika mycket. Men i gymnasiet händer något.
– Många tjejer slutar när de kommer upp i tonåren. Jag kan tänka mig att det beror på att det då blir mer tydligt att det inte är socialt accepterat att vara tjej och gilla spel.
Dessutom finns det ofta en ovilja hos föräldrar att låta barn spela. Många har uppfattningen att det är osocialt och att det inte är bra för barn att spela.
– Men det finns massa studier som visar att det är det. Du får strategiskt tänk och lär dig att samarbeta. Sen ska man självklart variera sig och ta pauser. Du kan inte heller spela fotboll tolv timmar om dagen utan att skada dig, menar Liza Lind.
Spelkultur fri från hat
Närmast på schemat på Female legends står, förutom Dreamhack, ett lan i mellandagarna som arrangeras tillsammans med systerföreningen Pink Orange på Arena 29 i Majorna. Dessutom kommer de arrangera ett digitaliseringsevent på Universeum i mars.
– Det kommer bli någon form av workshop om nätkultur. Det kommer finnas möjlighet för barn, och även föräldrar, att testa på att spela. Många föräldrar som gör det får en helt ny syn på spel och inser att det inte bara är hjärndött skjutande, säger Liza Lind.
Det ultimata målet med Female legends är att gruppen inte ska behöva finnas. Men till dess fortgår arbetet med att inkludera kvinnor och icke-binära i spelkulturen, och att kämpa för ett spelcommunity som är fritt från hat och glåpord. Redan nu märker Liza Lind att gruppen gör skillnad.
– När vi började bemöttes vi av en del hat och töntiga kommentarer. Men nu kan vi se hur våra tjejer går in i de kommentarsfälten och backar varandra. Jag träffade en tjej som berättade att hon inte vågat gå utanför dörren på tre år, men tack vare oss kunde hon göra det. Det här lilla ger så mycket ringar på vattnet. Förhoppningsvis kan det mynna ut i ett spelcommunity som är bättre för alla.