– Eftersom en SL-stämpel saknades på Mecenatkortet gällde inte studentrabatten, sa de. Jag visade upp min studieförsäkran från skolan och mina utbetalningar från CSN, för att bevisa att jag studerar på heltid i Stockholm. Men de ville inte lyssna. De var inte direkt otrevliga, men väldigt omedgörliga. De sa att jag hade 20 dagar på mig att överklaga boten, säger Carolina Setterberg som aldrig plankat i kollektivtrafiken och känner sig kränkt av händelsen.
”Vi har inga lov”
Efter en genomgång bland hennes klasskamrater stod det klart att endast två av dem fått rätt Mecenatkort med den obligatoriska SL-stämpeln, som krävs för att få rätt till studentrabatten.
– Då jag sedan ringde till Mecenat för att ordna upp det hela och få ett nytt kort utsänt förklarade de att rabatten inte gällde för min utbildning. Detta eftersom de räknade höstlov och påsklov som studieuppehåll och att jag därmed inte studerade över en sammanhängande period om minst 13 veckor. Men vi har inga lov, vi har skoluppgifter då med, även om skolbyggnaden är stängd i tre dagar. Jag går en yrkesutbildning som är sammanlagt 52 veckor lång, säger Carolina Setterberg.
”Många kanske inte orkar”
Efter att ha talat med skolans studierektor Annika Westborg som intygat att skolan haft återkommande problem med Mecenat och fått ett nytt studieintyg som bekräftade att hon går en sammanhängande utbildning på 52 veckor, fortsatte Carolina Setterberg att ringa till Mecenat, för att få ett giltigt kort att visa upp för SL och slippa bötesbeloppet.
– Fjärde gången jag ringde till Mecenat fick jag tag på en kille som hette Anton. Jag upprepade allt jag sagt tidigare och han förstod direkt. ”Jaha, ja de där loven brukar man ju bortse ifrån vid bedömningen”, sa han. Jag hann precis skicka in en kopia av mitt nya kort innan tiden för överklagan hade gått ut. Men många kanske inte orkar ligga på och kämpa på samma sätt, säger hon.
Inte alla utbildningar ger behörighet
Carolina Setterberg är förbannad. Både på Mecenat och på Stockholms lokaltrafik.
– Det här har ju såklart inte bara drabbat mig. Jag har hört samma historia från många andra. Om man känner till att det förekommer problem med de här korten, då borde man väl vara villig att åtgärda det och hjälpa till? I stället för att sätta dit studenter som ju inte direkt har mest pengar i världen, säger hon.
Annika Westborg som är studierektor på Tillskärarakademin intygar att skolan haft återkommande problem med Mecenatkorten under lång tid.
– Problemen kommer inte finnas i framtiden utan är lösta nu. Jag har varit i kontakt med Mecenat och fått nya kort till alla våra studenter. Men ja, vi har haft mycket problem med dem och har haft svårt att nå dem för att rätta till det här, säger hon.
Thomas Silvander, ansvarig för intäktssäkring på SL, förklarar att inte alla utbildningar ger behörighet till rabatten och att stämpeln på Mecenatkorten därför är viktig.
– Jag kan förstå frustrationen bland de här studenterna som drabbats, men frågan är om skulden ska läggas på Mecenat eller SL, eller hur? Det faller på sin egen orimlighet att lägga skulden på våra kontrollanter. De kan ju omöjligen veta om en person har rätt till rabatten eller inte, om de har fel kort.
Sannolikt har flera studenter på andra lärosäten i Stockholmsområdet drabbats av slarvet med studentrabatten på SL-kortet, men Mecenats vd Jonas Levin känner inte till problemet.
– Alla studenter har lov. Det ska inte behöva påverka studentrabatten. Vi går endast på skolans och CSN:s uppgifter om studietakt och även om ett lov betraktas som studieuppehåll ska det inte spela någon roll, eftersom vi adderar antalet dagar under en kurs. Jag kommer att se över det här efter vårt samtal, men om någon student inte fått SL-logotypen på sitt Mecenatkort trots att de ska ha rätt till det, kan de vända sig till vår kundtjänst. Vi har åtta personer där som jobbar enbart med sådana här problem, säger han.