Det var i februari i år som Jens Råberg från Lindesberg ville ta del av handlingarna som innehöll ett förslag om exploatering av Parkudden vid västra Lindesjön. Jens nekades dock handlingarna och kommunchef Christer Lenke hänvisade till upphandlingssekretess och ”skyddande av den enskildes ekonomiska intresse”. Det har senare framkommit att ingen upphandling pågick. Lenke och kommunen stod dock fast vid beslutet som blev en sak för Kammarrätten i Göteborg.
– Vi bedömde att det skulle kunna bli realitet och ville därför skydda personen, säger Christer Lenke om varför handlingen blev sekretessbelagd.
I detta fall var det företaget Tommy Allström Byggproduktion som hade lämnat in ett förslag om att bygga sammanlagt 178 lägenheter med tillhörande småbåtshamn. Den tilltänkta platsen är i dag en del av vandringsleden runt Lindesjön och innehåller stora delar orörd skog, något som skulle försvinna vid byggnation.
– Parkudden har höga natur- och friluftsvärden. Parkudden är också en viktig nyckelbiotop, säger Jens Råberg som befarar att byggnation av Parkudden skulle innebära att allmänheten går miste om den ovanliga och orörda skog som i dag finns där.
”De spelar teater”
Jens Råberg ser ingen annan förklaring till Lenkes agerande än att de medvetet försökt att köpa tid trots att de förstod att de skulle bli tvungna att lämna ut handlingarna.
– De har spelat teater för att det hela ska ta längre tid, säger Jens Råberg.
Lenke dementerar påståendet att de medvetet skulle ha försenat utlämnandet av handlingarna.
– Vi har tyckt att det fanns skäl i det här fallet. Det är en bedömning som vi har gjort, det är inte svårare än så, säger Christer Lenke som även rådfrågade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, innan sekretessbeslutet togs.
”Inga andra rutiner”
Jens Råberg menar dock att Lenke har gjort fel på samtliga punkter och gått emot förvaltningslagen när han inte har motiverat varför handlingarna inte lämnades ut. Christer Lenke säger till ETC Bergslagen att han inte kunde dra tillbaka beslutet när det väl tagits. Enligt förvaltningslaget finns dock chans att ompröva beslut. Efter att Jens skriftligen påtalat varför Lenkes beslut var felaktigt så har det funnits möjlighet att ompröva beslutet. Enligt förvaltningslagen ska detta ske om ett beslut uppenbart är felaktigt.
– Att hänvisa till paragrafer som uppenbarligen inte är relevanta strider mot förvaltningslagen. Om man ser att man har gjort ett fel kan man enkelt upphäva beslutet, säger Jens Råberg.
Han hoppas nu att kommunen ser över rutinerna. Några sådana planer finns dock inte.
– Nej, vi ser ingen anledning att se över några rutiner. Det är ju det här som är själva demokratin, att man kan överklaga ett beslut, säger Christer Lenke.