Skendränkningar, våld och sexuell förnedring. Det är några av tortyrmetoderna som USA använt under kriget mot terrorismen, visar den uppmärksammade rapporten från amerikanska senaten. I åtminstone ett fall har tortyren lett till döden. Även FBI, den amerikanska federala polisen, har använt sig av ”riktigt hårda metoder”. Samma amerikanska myndighet har alltså gett fem miljoner kronor till Göteborgs universitet. Psykologiska institutionen tar fram förhörsmetoder för stoppa framtida terroristattacker. Samarbetet har pågått sedan våren 2013.
”Samarbetet måste avbrytas”
Nu kräver Gösta Hultén från människorättsorganisationen Charta 2008 att samarbetet måste avbrytas.
– Det är direkt olämpligt med tanke på att FBI och CIA bedrivit systematisk tortyr, vilket rapporten från senaten visar, säger han.
Han menar att de båda myndigheterna är två delar av samma system.
– Det blev tydligt när de grep svenska medborgare i Djibouti förra året. Det var CIA som grep dem och sedan fabricerade FBI anklagelser om att svenskarna haft samröre med Al-Shabab. Myndigheterna är del av USA:s tortyrindustri.
Vad menar du med tortyrindustri?
– Det här är en så stor verksamhet att man bör kalla det för industri. Det handlar inte om några enskilda olycksfall i arbetet. Det är systematiska övergrepp som har begåtts på order från den högsta politiska ledningen, säger Gösta Hultén.
Pär Anders Granhag som är forskningsledare för de två projekten i rättspsykologi vid Göteborgs universitet är väl medveten om att forskningen, på grund av sin finansiär, kan ses som kontroversiell.
– Vi försöker bidra till att det ska bli bättre, och vi tar naturligtvis inte parti för FBI:s tortyrmetoder, säger Pär Anders Granhag.
Han menar att målet med forskningen är att få fram metoder som syftar till att förhindra framtida brott genom att på etiska och effektiva sätt genomföra förhör där man kan avslöja om en person talar sanning eller ljuger om sina intentioner. Pär Anders Granhag poängterar att forskningsmedlen inte kommer direkt från FBI, utan från dess specialenhet HIG – High-Value Detainee Interrogation Group – som Barack Obama tillsatte några månader efter att han hade tillträtt som president 2009.
Är det vanligt att ni får forskningsmedel från utländska federala polismyndigheter?
– Nej och det har varit en lång process. Att forska kring förhörsmetoder är viktigt, men finansieringsbiten är inte alltid enkel. Svensk polis och militär säger att det är spännande, säger han.
Pär Anders Granhag påpekar att FBI sponsrar forskningen men att det inte är samma sak som att forskningsgruppen arbetar på uppdrag av dem.
– Vi har själva föreslagit de studier vi vill göra. Och det hade varit stor skillnad om forskningen skulle vara hemlig, men vårt krav är att alla rapporter som vi sammanställer ska vara offentliga och få publiceras i internationella tidskrifter.
”Framstår som mer etiska”
Gösta Hultén tycker att oavsett syftet med forskningen att samarbetet med FBI är direkt olämpligt. Sverige blir en del av USA:s terrorjakt, menar han.
– Genom samarbetet framstår FBI som mer etiska än de faktiskt har varit. På så sätt legitimera ett svenskt universitet FBI:s förhörsmetoder.