Skillnaderna mellan arbetare och tjänstemän syns inte bara i lönestatistiken, utan också i hur de tillbringar semestern. 30 procent av arbetarna åker inte på semester. Allra fattigast semestervanor har arbetarkvinnorna.
– De som har det tuffast i arbetslivet har det också tuffast på sin semester.
Det säger Dan Mattsson, ombudsman på LO-distriktet i Jönköping. Med utgångspunkt i siffror från SCB redovisar LO svenskarnas semester- och fritidsvanor. Bilden är tydlig; tjänstemän reser iväg på semestern i högre utsträckning än arbetarna. Störst är skillnaden mellan grupperna ”ej facklärda arbetare” och ”högre tjänstemän”. 67 procent av de ej facklärda arbetarna gjorde en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus eller husvagn förra året, medan hela 90 procent av de högre tjänstemännen reste bort på semestern.
Dan Mattsson menar att det är tydligt att arbetsliv och semester hänger ihop:
– Man kan konstatera att de som har det tuffast i arbetslivet också har det tuffast på sin semester, det är oroväckande. Vi försöker hela tiden höja lägstanivån på lönerna. Jag kan aldrig ställa upp på att en del människor ska ha det sämre.
Skillnaderna ökade
Att arbetare och tjänstemän har olika förutsättningar är ingen nyhet; de senaste 30 åren har skillnaderna i semestervanor varit lika stora mellan de två grupperna. Andelen som har gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidsboende har legat strax över 30 procent för arbetare och runt 15 procent för tjänstemän, i tre decennier. Efter 2008 års finanskris ökade skillnaderna mellan tjänstemän och arbetare under några år– 2011 var 32 procent av arbetarna hemma hela semestern – men sedan dess har andelen minskat till 30 procent.
Slår hårdast mot kvinnor
Fler kvinnor än män stannar hemma under semestern och särskilt stor är skillnaden bland arbetare. 32 procent av kvinnorna har inte gjort någon semesterresa och har heller inte tillgång till fritidshus eller husvagn; motsvarande siffra bland arbetarmän är 27 procent. En möjlig förklaring är att kvinnor i genomsnitt tjänar 4 800 kronor mindre i månaden än män, räknat på heltid. Och eftersom betydligt fler kvinnor än män arbetar deltid blir skillnaderna ännu större. Dan Mattsson ser visstidsanställningar som en bov i dramat:
– Här slår klassamhället igenom i termer av könsperspektiv. Arbetarkvinnor är mest drabbade och de har oftare visstidsanställningar. Vi ser att visstidsanställningar ökar och det slår hårdast mot arbetarklassen och kvinnor.
Gratis kultur
LO har inte bara undersökt semestervanorna utan även hur vi tillbringar övrig fritid. Även där finns det skillnader mellan arbetare och tjänstemän. Knappt en tredjedel av arbetarna läser böcker varje vecka, medan nästan hälften av tjänstemännen gör det. På liknande sätt är det med museibesök och dylikt; 77 procent av tjänstemännen besökte teater, konsert, museum med mera det senaste året, men bara 51 procent av arbetarna.
– Arbetare kanske inte känner att kulturen är tillgänglig för dem. Det är ett val man måste göra själv, men vi politiker kan göra det tillgängligt, Exempelvis är det viktigt att museum är gratis. Vi vill också föra biblioteken närmare arbetsplatserna, säger Dan Mattsson.
Blir livet verkligen så mycket sämre utan semesterresor?
– Det kanske inte är så att arbetare känner sig mindre lyckliga bara för att de inte kan åka på semester, men de ska ha möjlighet att göra det om de vill. Det är en fråga om anständighet.
Hanna Eklöf
Fotnot: Till ej facklärda arbetare räknas personer som arbetar i yrken där kravet på utbildning efter grundskola är mindre än två år. Högre tjänstemän arbetar i yrken med krav på minst sex års utbildning efter grundskola.