Den omärkta är kronofogden, en är låssmeden och den tredje bär Hemblas logga.
Hon tar ett paket cigaretter och går ut på balkongen.
– Det blir min sista cigarett här.
Inne i lägenheten ringer kronofogden några samtal. Socialtjänsten meddelar att de inte kommer. Ann-Katrin Hegvold har bott i lägenheten på Albyberget i Stockholm i 22 år. Hon försöker förklara för dem att hon tillhör riskgrupp, har svårt att röra sig och inte har någonstans att ta vägen. Mannen från Hembla svarar att hon måste förstå dem.
– Vi har varit schyssta och gett dig flera chanser, säger han.
Ann-Katrin Hegvold funderar på att åka till Huddinge sjukhus och sätta sig där en stund.
– Där är det varmt åtminstone. Jag har också lekt med tanken att låtsas göra ett inbrott så jag får sova hos polisen.
Missade flera hyror
Problemen började förra året med en utmattningsdepression och en lång sjukskrivning. Ann-Katrin Hegvold missade flera hyror och till slut gick Hembla med på en avbetalningsplan. Hyresskulden på 80 000 kronor skulle betalas av med 5 000 kronor i månaden, utöver hyran. Men på grund av försenad löneutbetalning kunde hon inte följa planen. Hon missade inbetalningen med fem dagar. Hembla vägrar att ändra vräkningsbeslutet.
– Fattar inte varför man ska statuera ett exempel med mig, jag är gammal och sjuk. Klart att man ska göra rätt för sig, och jag skulle kunna betala nu, men de vill bara ha ut mig härifrån, säger hon.
I dialog med Hyresgästföreningen har Hembla tidigare sagt att ingen ska vräkas under pandemin. Men det löftet gäller inte det här fallet, meddelar områdeschef Therese Afram. Hon vägrar intervju men skriver i ett sms att de haft ”en lång direkt dialog med hyresgästen ifråga om boendesituationen och har på olika sätt arbetat för en gemensam lösning. Jag beklagar att det inte gick att lösa”
”Kan inte hjälpa henne”
Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm, berättar att kvinnans ärende har varit uppe hos dem, men att de har uttömt sina möjligheter att hjälpa henne.
– Tyvärr kliver inte heller Socialtjänsten in och hjälper innan en människa är ute på gatan, det hade kunnat rädda många.
Han säger att vräkningar är ett växande problem, trots pågående pandemi.
– Det är tragiskt att det här pågår, barmhärtigheten slänger man bort och då är det formaliteten som är viktig. Privata värdar som sådana tar aldrig något socialt ansvar.
Hyresgästföreningen får samtal om liknande fall varje dag. Simon Safari tror att de hitills bara sett toppen av isberget.
– Om pandemin fortsätter och fler blir arbetslösa kommer vi att se fler fall där människor vräks. Det finns det ingen förberedelse för.
Han får medhåll från Ilhan Kellecioglu på Flagga gult-kampanjen som kämpar mot vräkningar.
– Bostadsbolaget Hembla tar ingen hänsyn till människans hälsotillstånd och bostadssituation, de har satt i system att skicka direkt till inkasso efter tre dagar. Nu har alltså Hembla vräkt en 60-årig funktionshindrad kvinna mitt i en kall coronapandemi.
Svårt att förstå vad som händer
Hyresgästföreningen tror att Hembla vill lyxrenovera Ann-Katrin Hegvolds fyra rum stora lägenhet och att det är därför hon vräks. Hembla, som ägs av tyska Vonovia, kritiserats för att använda så kallade renovräkningar som affärsidé. De renoverar ytskikten i tomma lägenheter, sätta in nya vitvaror och höjar hyran med minst 50 procent.
Ann-Katrin Hegvolds vräks från en av de 1300 lägenheter som ingick i den kritiserade försäljningen av allmännyttan till bolaget Mitt Alby sommaren 2013. Priset uppgick till 705 miljoner kronor. Fem år senare, i april 2018, såldes lägenheterna på Albyberget vidare till D. Carnegie & Co för 1,7 miljarder. I Oktober samma år bytte bolaget namn till Hembla AB.
Efter en stunds vädjan inser Ann-Katrin Hegvold att det är över och lämnar till slut lägenheten. Hon har svårt att greppa vad som händer. I jobbet som brukarombudsman i Botkyrka kommun är hennes uppgift att informera beslutsfattare om vilka problem människor med funktionsnedsättningar ställs inför.
– Jag har hjälpt människor i snart sex år. Människor med olika förutsättningar. Nu är det jag själv som behöver hjälp, säger hon.