De svenska badhusen står inför enorma investeringsbehov. Enligt intresseorganisationen Svenska Badbranschen – vars medlemmar och styrelse består av företrädare för både privata och kommunala bolag – finns idag nästan 400 offentliga badhus i Sverige. Drygt hälften är 50 år eller äldre.
Badhus är dyra att både bygga och driva. 2021 bedömde Svenska Badbranschen att kommunerna behöver investera 40 miljarder kronor under en tioårsperiod för att klara av renoveringar och nybyggen av badhus.
Här finns med andra ord pengar att tjäna – och det har knappast gått fastighetsbolagen förbi.
”Skattefinansierad verksamhet”
2021 bildades Hemtag Fastigheter. Bolaget ägs, med hälften vardera, av Tagebad och Hemsö. Det sistnämnda företaget är en av landets största ägare av så kallade samhällsfastigheter, det vill säga fastigheter som – enligt företagets egen definition – “brukas till övervägande del av skattefinansierad verksamhet och är specifikt anpassad för samhällsservice.”
I det pressmeddelande som företaget skickade ut i samband med bildandet beskrev Hemtag sin egen affärsmodell med att “bolaget erbjuder kommuner och regioner en möjlighet att hyra anläggningen, ett alternativ till att bygga och äga i egen regi”.
Och det är mot badhusen man riktar in sig.
– Badhus är en kommunal angelägenhet och vi ser att det finns ett stort behov i framtiden på grund av att många av dagens badhus har blivit för gamla, sa Nils Styf, vd på Hemsö, i samma pressmeddelande 2021.
De tre bolagen äger och driver sedan tidigare badhus i två kranskommuner till Stockholm. Ett i Tyresö och ett i Järfälla. Nu förs ytterligare ett badhus in på listan, Myrsjö simhall i Nacka.
M: Inget rikstagande
Det står klart efter att kommunstyret i Nacka i början av veckan beslutade att simhallen i Myrsjö ska byggas, ägas och drivas av Hemtag Fastigheter. Affärsuppgörelsen innebär att kommunen blir hyresgäst i 33 år, med möjlighet till förlängning med fem år i taget. Kostnaden för Nackaborna uppgår till cirka 24 miljoner kronor per år.
Beslutet har orsakat en politisk strid. Oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, menar att det kommunala alliansstyret inte har gjort ordentliga ekonomiska jämförelser.
Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Mats Gerdau, tycker å sin sida att affären är en ren vinst för kommunens invånare. Samtidigt anklagar han Socialdemokraterna för att ha “ideologiska skygglappar”.
– Det finns stora mervärden och innebär inget risktagande. Vi vet vad vi får, vi vet vad vi kommer betala och det är jättebra, sammanfattar han och lägger sedan till:
– Att driva den här simhallen i privat eller kommunal regi, det blir ganska likvärdigt kostnadsmässigt. Men Socialdemokraternade vill ju alltid ha allting i kommunal regi. De är ju trots allt socialister.
Mats Gerdau menar att beslutet att lägga ut bygget, ägandet och driften på en privat aktör grundar sig i flera olika faktorer. Att få slippa en stor och dyr investering är en av de främsta.
– Simhallar är dyra att bygga och driva, och det är inte heller något som kommunerna är särskilt duktiga på eftersom att det sällan finns mer än en eller två i en kommun. Det är bara bra om vi kan sammarbeta med privata aktörer som är beredda att göra de här investeringarna.
Finns det inte en risk att själva badandet blir dyrare för invånarna?
– Nej, det gör det helt enkelt inte. Det står i avtalet att inträdet inte ska skilja sig nämnvärt från andra simhallar. Men det är klart att företaget måste kunna gå runt, säger han.
S: En oro som vi har
Socialdemokraten och oppositionsrådet Johanna Kvist är inte lika övertygad.
– Vi har inte fått veta vad den här privata modellen kommer att kosta kontra om badhuset skulle drivas i kommunal regi. I en bra styrd kommun finns både privat och offentligt ägande. Men vad som hade varit bäst här är svårt att säga, för vi har inte fått se de underlag som behövs.
Nu, menar Johanna Kvist, finns en risk att kommunen skjuter upp investeringskostnaden, för att sedan hyra badhuset till en i slutändan ännu högre prislapp.
– Det är just det jag gärna hade sett underlag på. Det är intressant att Mats Gerdau och Moderaterna anklagar oss för att ha ideologiska skygglappar. Man kan enkelt vända på det – de har drivit igenom det privata ägandet. Jag kommer alltid ta de beslut som är bäst för Nackaborna utifrån de underlag som ligger på bordet, säger hon.
Vad händer om Hemtag går i konkurs om 20 år, när kommunen redan har betalat hundratals miljoner?
– Det vet jag faktiskt inte. Det är såklart en oro som vi har och det är en del av vår övergripande kritik. Det är nog det som skiljer oss från Moderaterna – vi ser en poäng med det offentliga ägandet. Inte minst för att det är viktigt att ha en insikt i de verksamheter som har stor betydelse för kommunens invånare, säger Johanna Kvist.
”Det är en gamechanger”
Hemtag är inte ensamma om att rikta in sig på jättemarknaden badhus. Fastighetsbolaget Kunskapsporten har sedan grundandet 2007 en särskild profil riktad mot skolor, kulturhus, sportarenor – och badhus. Idag äger bolaget tre. Snart tillkommer ett fjärde.
2021 tecknade företaget ett miljardavtal med Kalmar kommun med ett liknande upplägg som det som nu har signerats i Nacka. Kunskapsporten ska bygga, äga och driva kommunens nya simhall. Kalmar kommun blir hyresgäst.
Hyreskontraktet sträcker sig över en 35-årsperiod och avtalet har ett samlat värde på 1,2 miljarder kronor.
– Det är en gamechanger, konstaterade Kunskapsportens vd Joakim Ollén då till tidningen Fastighetssverige.