Läs också: Johan Ehrenberg: Dags att införa progressiva ränteavdrag
Stockholm, Göteborg, Norrköping, Landskrona ... Listan på orter där fastighetsägare valt att stranda årets hyresförhandlingar kan göras lång. Det är inte första gången fastighetsägare väljer att ta förhandlingarna till hyresnämnderna. Men i år har det eskalerat enligt Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen (HGF).
– Det är ett delvis nytt knep de satt i system. Fastighetsägarnas organisation tar tillfället i akt att agera nu inför de blocköverskridande samtal om bostadspolitiken som ska äga rum, säger han.
Pedram Kouchakpour är Hyresgästföreningens förhandlingschef i Göteborg, där fastighetsägarna strandat förhandlingarna för 43 000 lägenheter. Han framhåller att det är de stora, kapitalstarka fastighetsägarna Wallenstam, Stena fastigheter, Källfelt, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén som valt att ta strid.
– De har bra ekonomi, så dagens hyressättningssystem fungerar uppenbarligen, men strandningen handlar om att de vill försvaga hyresgästernas ställning och införa marknadshyror. Det skulle kunna diskuteras på en bostadsmarknad i balans, men knappast som det ser ut nu på de flesta håll, säger Pedram Kouchakpour.
”Kan sitta med armarna i kors”
Rudolf Antoni på Fastighetsägarna, region Göteborg, medger att strandningen handlar om missnöje med förhandlingsmodellen och uppmanar fastighetsägare över hela Sverige att följa deras exempel.
Dagens modell gynnar inte hyresrätten, menar han.
– Så länge hyrorna hålls på så låg nivå som möjligt och Hyresgästföreningen ska besluta om det finns det ingen anledning att bygga nya hyresrätter. En friare marknad leder till balans mellan utbud och efterfrågan, säger han.
Redan idag råder marknadshyror för nybyggda hyresrätter, men det räcker inte, enligt Rudolf Antoni.
– Det är inte säkert att en sprillans ny lägenhet värderas högre av hyresgästen än en gammal sekelskifteslägenhet. Det är hyresgästernas värderingar som ska avgöra. Det nybyggda kanske inte ska ha så höga hyror medan det gamla beståndet ska vara dyrare. Vi vill ha mer marknadsmässiga hyror i hela beståndet, men inte över en natt. Det vore oansvarigt, säger han.
Goda tider för fastighetsägare
Sedan år 2000 har hyrorna i storstäderna ökat med 50 procent, att jämföra med konsumentprisindex som ökat med 20 procent, eller 15 procent om hyresökningarna inte räknas med.
– Det vore läge för fastighetsägarna att vara återhållsamma i sina krav. Idag ökar fastighetsvärdet, inflationen är låg och räntan noll. De är aktiebolag men de har även ett samhällsansvar, säger förhandlingschef Pedram Kouchakpour på HGF.
Men Rudolf Antoni avfärdar att fastighetsägarna kan åläggas någon form av socialt ansvar.
– Är det ICA-handlarens uppgift att se till att folk har råd med filmjölk? Bostäder är ett samhällsansvar. Företag ska generera vinst så att de kan investera för framtiden, säger han.
Han håller dock med om att det är goda tider för fastighetsägarna, men menar att hyreshöjningskraven också är modesta, 1,4 procent mot HGF:s 0,5 procent i Göteborg. 0,5 procent är genomsnittet i Sverige.
”Droppen urholkar stenen”
När förhandlingarna strandar hamnar nu en lång rad ärenden istället hos hyresnämnderna.
– Fastighetsägarna vet att de får ut mer i nämnden än i förhandlingen med oss. De använder den vägen för att förstöra det lagstiftade förhandlingssystemet. Droppen urholkar stenen, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.
Rudolf Antoni medger att det kan bli problem för många hyresgäster att klara de högre hyror fastighetsägarna vill ha.
– Det kan bli svårt för många att flytta när det inte finns någon annanstans att ta vägen. Men huvudproblemet är att det byggs för få lägenheter, säger han.
Pedram Kouchakpour ifrågasätter om företag vars primära syfte är att tjäna pengar verkligen ska vara med och bygga Göteborg.
– Om vi tar seriöst på bostadspolitiken så är ett hem en medborgerlig rättighet. Samma fastighetsägare som gör det här utspelet är de som ska bygga staden. Är det så vi vill ha det?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Johan Ehrenberg: Dags att införa progressiva ränteavdrag
Orter där förhandlingarna strandat
Ort / Antal lägenheter
Göteborg: 43 000
Norrköping: 10 000
Stockholm: 5 000
Landskrona: 2 000
Norra Skåne: 952
Marknadshyror
1917 infördes hyresstegringslagen eftersom fria hyror ledde till att människor hamnade på gatan. 1942 infördes en statlig hyresreglering, motiverad av att hyrorna återigen ökat lavinartat.
Idag är 90 procent av alla hyreslägenheter anslutna till ett avtal som säger att fastighetsägarna inte får höja hyran utan att först förhandla med HGF. Fastighetsägare och hyresgäster kan också förhandla om hyran direkt.
Hyresnämnderna är domstolar som kan medla i konflikter mellan fastighetsägare och hyresgäster och mellan deras intresseorganisationer.
3 miljoner. För så många hyresgäster förhandlar Hyresgästföreningen (HGF) hyran varje år. Hälften hyr av allmännyttan.
17 000 medlemmar har Fastighetsägarna. Organisationen förhandlar hyrorna för drygt 20 procent av de privatägda lägenheterna. Med övriga förhandlar Hyresgästföreningen direkt.