Buller kan försämra människors hälsa. Det kan ge sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och flera studier har pekat på att långvarig exponering för flyg- och vägtrafikbuller kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
I Örebro kommun lever tusentals örebroare i områden där det bullrar för mycket. Främst handlar det om bostäder vid vägar som till exempel Hertig Karls Allé, Rudbeckgatan, Trädgårdsgatan, Alnängsgatan och Östra Bangatan. För att förbättra för människor som bor nära bullret har Örebro kommun infört Sveriges mest generösa bidrag till fastighetsägare som vill ta bort inomhusbullret genom byte av fönster.
– Vi kan stå för upp till 90 procent av kostnaden. Det finns ett takbelopp om det är väldigt stora ombyggnader som krävs, men jag skulle säga att kommunen kan gå in med stora summor till de fastighetsägare som vill göra något åt problemen, säger Jarmo Riihinen, som är trafikingenjör i Örebro kommun.
”Det går väldigt trögt”
Men intresset från fastighetsägarna är än så länge avvaktande. Knappt en tredjedel av dem som har fastigheter i de allra värsta områdena är intresserade av att byta fönster.
– Det går väldigt trögt. En del vill kanske byta, men de vill vänta i några år till tills det ändå är dags, säger Jarmo Riihinen.
Totalt har Jarmo Riihinen kontaktat nästan 100 fastighetsägare som har byggnader i de värst utsatta bullerområdena. Få har nappat, men en av dem som faktiskt ska byta fönster är fastighetsbolaget Karaffen, som har bostäder på Kungsgatan.
– Förhoppningsvis kan vi byta fönster så snart som möjligt. Så fort vi får ja så kör vi, säger ägaren Patrick Hjalmarsson.
Utanför hans hus på Kungsgatan är dygnsmedelvärdet på bullret 67 decibel.
– Det låter kanske inte som om det skulle vara så högt buller, men det är en jättestor skillnad jämfört med gränsen på 55 decibel som är det som räknas som en god bullermiljö, säger Jarmo Riihinen.
Patrick Hjalmarsson på Karaffen har tidigare bytt fönster i fastigheter på Hertig Karls Allé utan att få bidrag, och han vet att nya fönster gör stor skillnad för hyresgästerna.
– Det är bra för hyresgästerna och för huset om man får ner bullernivåerna så att man får en bra ljudmiljö inomhus. Därför tycker jag att det är bra att kommunen satsar på det här, säger han.
Bortglömt bidrag
Det har egentligen funnits en möjlighet att söka bidrag för fönsterbyten under många år, men eftersom ingen fastighetsägare hade sökt bidrag sedan 2002 valde kommunen att förbättra villkoren i samband med att man antog ett ny bullerplan. Och genom samtal med fastighetsägare i bullriga områden hoppas man nu att fler ska bli intresserade.
–Vi började marknadsföra det här aktivt förra sommaren. Men än så länge har ingen bytt fönster även om flera har sagt ja. Nu är förhoppningen att förändringarna ska börja, säger Jarmo Riihinen.