Bild: Montage. Bilder: Johan Nilsson/TT / Shutterstock
Dagens ETC
En historiskt hög hyreshöjning väntas för Sveriges tre miljoner hyresgäster, om Fastighetsägarna får bestämma.
– Det är tur att vi har förhandlingssystem i det här landet, annars hade det där skett per automatik. Nu kan vi sätta emot, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.
Normalt brukar hyrorna höjas med i snitt runt 1,7 procent, men i år yrkar Fastighetsägarna i västra Sverige på en höjning med hela 10 procent. Det vore en historiskt hög höjning, som motiveras av det exceptionella läget.
– Fastighetsbranschen är naturligtvis inte skyddad från de enorma kostnadsökningarna som vi ser i samhället. Det är energipriser, räntor, det är en generell inflation med byggmateriel och liknande, säger Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR, till SVT:s Aktuellt.
Enligt dem skulle det egentligen behövas en hyreshöjning på 20–25 procent för att täcka kostnadsökningarna.
– Vi är i ett läge där alla försöker skydda sina vinstmarginaler, sitt överskott, och skjuta vidare den notan på någon annan, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, till Dagens ETC.
– Det är tur att vi har förhandlingssystem i det här landet, annars hade det där skett per automatik. Nu kan vi sätta emot.
Kan du se något som motiverar en höjning på 10 procent?
– Nej, verkligen inte. Vi har kommit överens om en spelplan för de årliga förhandlingarna. Det är något av ett industriavtal för hyresmarknaden, där vi kommit överens med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta om vilka faktorer som ska vara legitima och relevanta att hänvisa till, och att faktorer som ränta och BNP ska räknas för innevarande år och två år tillbaka i ett genomsnitt. Tidigare har vi tittat mycket på framtiden och försökt prognostisera, nu ska vi inte göra det. Då blir det än mer bisarrt att yrka tio procent. Det finns ingen grund för det.
Är det så att fastighetsägarna tar i för att dryga ut sina vinstmarginaler?
– Åtminstone för att skydda sina vinster, ja. Och sen är det såklart ett förhandlingsspel. De tar ju i för att det är där de vill börja, och sen vill de förhandla neråt från det. Det ska man ha klart för sig. Men självklart vill de skydda sina vinster, det är ju det sista de vill ge ifrån sig.
Så gott som alla stora fastighetsbolag gör stora vinster år efter år, ofta flera hundra miljoner kronor. Har det någon gång hänt att något fastighetsbolag har yrkat på att hyrorna ska ligga still på befintlig nivå eller till och med sänkas, för att räntorna varit så låga och vinsterna så höga?
– Jag kan inte minnas det, nej, svarar Martin Hofverberg och skrattar.
Finns det något som tyder på att en tioprocentig hyreshöjning nu i det här skakiga läget skulle kunna sänkas retroaktivt i framtiden när det ekonomiska läget har stabiliserats igen?
– Alltså, är det något vi har lärt oss i den här branschen är det att fastighetsägare avskyr att sänka sina hyror. Så det kommer inte hända. Därför är det viktigt att vi håller igen i förhandlingarna.
”Väldigt små marginaler”
En hyreshöjning på tio procent skulle enligt Hyresgästföreningen innebära i snitt 700 kronor mer i månaden, men för många nyproducerade eller nyrenoverade lägenheter kan det handla om avsevärt högre summor, upp till 2 000 kronor mer i månaden.
– En femtedel av hyresgästerna har redan väldigt små marginaler. De kommer göra allt de kan för att kunna betala hyran, så då blir det annat som får stryka på foten i så fall, säger Martin Hofverberg.
Vad skulle det innebära för hyresgästerna om det blev en tioprocentig höjning?
– Det kommer inte bli ens i närheten av det. Det kommer vi aldrig acceptera. Nu ska vi sätta oss och förhandla. Det är ju Fastighetsägarna i västra Sverige som har yrkat det där. Vi får se vad andra gör. Yrkandena kommer in nu under slutet av september och sen får vi se. Men alltså tio procent, det kommer inte hända, inte heller i närheten av det.