Henrik Arnstad har profilerat sig inom fascism-forskningen, bland annat med boken Älskade fascism. Han menar att det är helt rätt av Stefan Löfven och Magdalena Andersson att kalla SD för nyfascister.
– Det blir bara hårt för att vi har en beröringsskräck för ordet. Det har ju blivit ett allmänt skällsord och i det offentliga samtalet ska man inte använda sig av skällsord. Men Sverigedemokraterna är fascistiska, vilket är väldigt lätt att se om man vet vad man ska leta efter, säger han.
Vad är det som gör Sverigedemokraterna fascistiska?
– Det syns väl i deras formuleringar. De har ett Mussolini-språk, de talar mycket om nationen och hur man ska kunna uteslutas som svensk om man inte är lojal. Uttalanden om att Zlatan är en legoknekt och att Soran Ismail får höra att det här inte är hans land visar det tydligt.
När Löfven och Andersson förra veckan gick ut och kritiserade SD och anklagade dem för att vara fascister möttes de av kritik. SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson slog ifrån sig anklagelsen och menade att retoriken var felaktig och pinsam.
Henrik Arnstad medger att det finns vissa problem med begreppet fascism, men att dessa problem inte får stå i vägen för att kalla saker vid dess rätta namn.
– Fascismen kopplas ihop med förintelsens fasor, men samtidigt är det en politisk ideologi. Om man pekar ut att fascismen har makt i Sverige och kan fälla regeringar blir det jobbigt. Då är det enklare att möta det med förnekelse.
Henrik Arnstad drar paralleller till Dansk Folkeparti och norska Fremskrittspartiet. Klassiskt högerpopulistiska, enligt honom, och det visar de bland annat genom att ständigt ta avstånd från Sverigedemokraterna.
– Framför allt Fremskrittspartiet avskyr Sverigedemokraterna, vilket Åkesson å sin sida är väldigt ledsen över. Problemet för Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti är att även om de är typiska högerpopulister så finns kopplingen till fascismen där, som kanske främst visades genom Breivik.
Främst är det Sverigedemokraternas historia som visar att de är fascister, enligt Arnstad. SD kommer från mellankrigstidens nazism i Sverige och bytte under mitten av 90-talet kostym mot en mer fascistinriktad politik som de förstår kan slå bredare.
– Det senaste upplever jag som att en återradikalisering. Mattias Karlsson har en fascistisk glöd i sina uttalanden som kanske Åkesson inte har.
Både i Norge och Danmark har Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti vunnit så pass mycket mark att de både är accepterade och i en tydlig maktposition. Varför har Sverigedemokraterna halkat efter?
Generellt sett kan man säga att Sverige är rätt unika eftersom Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti medan de andra är högerpopulister. Det är också därför det har tagit längre tid för dem att slå igenom här än i Norge och Danmark. Men nu har de ju slagit igenom.
Henrik Arnstad förklarar begreppen:
Fascism: Består av ultranationalism och den nationella pånyttfödelsen. Man är Sverigevän och exkluderar andra personer. Man anser att det måste till en nationell pånyttfödelse för att få nationen som den borde vara. Sverigedemokraterna fyller samtliga kriterier.
Nazism: Nationalsocialism, den tyska fascismen. Under fascismen finns det en mängd olika politiska rörelser och nazismen är en av dessa. Nazismen är väldigt rasbiologiskt inriktad. En vetenskaplig fascism.
Nationalism: Den moderna nationalstatens ideologi som började vid den franska revolutionen. En jämlikhetsideologi i sin start, men blir mer och mer chauvinistisk. Den drevs från vänster till höger under 1800-talet. Nationalismen finns i alla politiska ideologier, till exempel Per-Albin Hanssons folkhem.
Rasism: Politisk idé som går ut på att folkgrupper, etniska, kulturellt eller socialt definierade är oföränderliga och undermåliga och kanske till och med ett hot. Man tror inte att det går att förändra folkgrupper. Rasism är en politisk konstruktion, inte som främlingsfientlighet som är psykologisk.
Högerpopulism: En rörelse som uppstår under 1970-talet som en protest mot välfärdsstaterna. Mer radikal än nyliberalismen. Det ska inte vara några skatter, det ska vara glatt och trevligt. En väldigt underkommunicerande rasism, men den finns hela tiden med. I teorin kan det funka jättebra att vara högerpopulist utan att vara rasist men det intressanta är att det hela tiden kommer som ett brev på posten. Exempel på högerpopulister är Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet.