Sj:s gamla godsterminal i Kristianstad byggs sakta men säkert om för att användas för kulturverksamheter. I den tidigare tullkammaren finns nu en konstertlokal med stor scen och plats för 240 personer, kontor, undervisningsrum och en nyinredd musikstudio.
Verksamheten i huset sköts av den ideella musikföreningen Kulturstaden i samarbete med Medborgarskolan. Mycket av det praktiska arbetet, allt från att finnas på plats för att ta emot varor, diverse bygg- och inredningsuppgifter, kontorsarbete och allt det praktiska kring olika arrangemang, sköts sedan ett par år av arbetssökande som placerats där inom det så kallade fas-3-programmet.
Fas-3-arbetarna ska arbeta dagtid, fem dagar i veckan. Men för att verksamheten i föreningen ska fungera så har de tidigare haft flexibla arbetstider, som har gjorts upp i samråd med representanter för föreningen som står som samordnare för dem.
Den stora salen används för både konserter och som festlokal, och några av dem som är där för fas-3 har då brukat vara på plats under kvällar och helger. Den inarbetade tiden har sedan kvittats mot att de har arbetat färre timmar någon annan dag.
Försämrade möjligheter
Men sedan en tid tillbaka ska alla som är placerade inom fas-3 i föreningen arbeta 8.30 till 17. På schemat är också angett att de ska ha lunch klockan 12-12.30 och utöver det har rätt till sammanlagt 20 minuter rast under för- och eftermiddag. Allt arbetssökande ska skötas onsdagar klockan 13-17.
– Det är tråkigt att se hur de slår undan benen på föreningen genom att detaljstyra verksamheten på detta sätt, säger Jean Dahlqvist, som är inne på sitt andra år som fas-3-placerad i föreningen.
För honom och hans arbetskamrater innebär det detaljerade schemat dessutom att deras möjlighet att söka jobb har försämrats.
– Det går ju inte att bedriva något seriöst arbetssökande om det ska koncentreras till fyra timmar i veckan på det sättet. Det betyder att man under en och samma eftermiddag ska hitta lämpliga jobb, skriva ansökningar och sköta alla kontakter. Det är ju inte riktigt så det fungerar i verkligheten. För att söka jobb på ett effektivt sätt behöver man vara mer flexibel än så, konstaterar Jean Dahlqvist.
Fyra timmar till att söka arbete
I det nya arbetstidsavtalet ingår också att de som är FAS-3-placerade hos föreningen också ska sköta alla sina arbetsuppgifter på plats i föreningens lokaler. För Jean Dahlqvist, som har tagit sig an både att söka pengar till föreningen och bygga utrustning som krävs, innebär det sämre förutsättningar att kunna göra ett bra jobb.
– Ansökningarna har jag ibland arbetat med hemma, eftersom det kan vara tio personer i kontorslokalerna hos föreningen, och det kan då vara svårt att få arbetsro. Jag har dessutom byggt och reparerat saker åt föreningen hemma, eftersom jag har bättre verktyg.
Flera berörda bekräftar att de påtvingande arbetstiderna fungerar sämre. Olustig stämning och känslan av att den som uttalar sig riskerar repressalier gör att få vågar säga sin mening.
– Säger man något så uppfattas det som att du sätter dig upp emot Arbetsförmedlingen och man riskerar att bli sämre behandlad, säger Jean Dahlqvist.
Tina Isaksson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kristianstad säger att 8 till 17 är de arbetstidersom normalt gäller.
– De arbetstider som gäller för alla. Det är också bestämt att de som är i sysselsättningsfasen ska arbeta 36 timmar i veckan och att fyra timmar ska användas för eget arbetssökande.