– Som fas 3-are har man inga rättigheter, säger Eija-Liisa Frid.
Meningslöst vuxendagis, ett sätt för anordnare att bli rika, och för regeringen att dölja en skenande arbetslöshet. Sedan fas 3 infördes har åtgärden kritiserats av såväl deltagare, fack och den politiska oppositionen. Sommaren 2011 röstade riksdagen för att stoppa fler placeringar i fas 3, men trots det hänvisas allt fler till åtgärden, som nu fått namnet sysselsättningsfasen.
I Västra Götaland var 6 253 personer inskrivna i augusti i år, det är nära 300 fler än samma tid förra året.
Åsa Meister, 40, i Göteborg är en av landets omkring 400 000 arbetslösa som vet vad fas 3 innebär. Efter flera år av tillfälliga jobb, arbetslöshet och praktikplatser fick hon för två år sedan en lista på fas 3-anordnare i sin hand. Arbetsförmedlingen beordrade ”välj”.
”Blir aldrig bekräftad”
För att själv kunna påverka placeringen vände sig Åsa till sin gamla lärare på Göteborgs universitet, och fick plats där istället. Hon trivdes, men känslan av att inte vara lika mycket värd fanns där hela tiden.
– Det är skittufft att man aldrig blir bekräftad för någonting man kan. Man tappar sin röst, för många är jag ingenting värd, säger hon.
Dan Gabrielsson, ordförande för LO Västsverige, är kritisk till att deltagarna i fas 3 ställs utanför både kollektivavtal och a-kassa.
– Det är en huvudlös arbetsmarknadspolitik. Det värsta är alla människor som fastnar i en sysselsättning som de upplever som meningslös, och dessutom har en ersättning som det inte går att leva på, säger han.
Regeringen menar att man uppfyllt riksdagens krav på att avskaffa fas 3 genom att förändra den, bland annat så att de inskrivna nu tillåts delta i olika utbildningar.
Ogillar upplägget
Bland dem som nyligen blivit placerade finns Eija-Liisa Frid, 45. Hon har redan en ett år lång period i sysselsättningsfasen bakom sig och väntar nu på att börja nästa omgång. Hon blev uppsagd från Volvo personvagnar 2008 och hamnade i fas 3 efter en två år lång arbetsmarknadsutbildning. Samtidigt blev hon väldigt sjuk, men i valet mellan fas 3 och en sjukskrivning som hon inte visste om Försäkringskassan skulle godkänna föll valet på fas 3.
Hon säger att hon trivdes på platsen, ett företag där hon och andra fas 3-are renoverade gamla båtar, men hon ogillar hur fas 3 är upplagt.
– Många av företagen får gratis arbetskraft, de får betalt per individ, men individen får inte pensionspoäng eller rätt till a-kassedagar. Det enda som händer är att vi tappar tid i arbetslivet, som fas 3-are har man inga rättigheter, säger hon.
Få går vidare till arbete
Samtidigt visar statistik från Arbetsförmedlingen att allt färre av dem som lämnar jobb- och utvecklingsgarantins första två faser kommer i arbete i dag jämfört med för två år sedan. Under första halvåret i år var andelen 48 procent, jämfört med 57 procent under första halvåret 2011. Arbetsförmedlingens siffror visar också att bara tre procent per månad, av dem som varit inskrivna i fas 3 i år, gått vidare till någon typ av arbete.
Till saken hör också att siffrorna lätt förvillar. Det är Åsa Meister ett exempel på. Efter en tid som fas 3-placerad på Göteborgs universitet fick hon en tillfällig anställning.
– Det måste ju ha sett bra ut, det blev ju ett sätt att säga att fas 3 leder till jobb. Men sanningen är ju att det inte har gjort ett skit, säger hon.
Jobbet ledde till att Åsa skrevs ut från fas 3, men hon har inte haft något jobb sedan i december förra året. Hon är frustrerad över bilden av långtidsarbetslösa, som sköra och ofta med en sjukskrivning i bagaget. Med tre års universitetsstudier i mänskliga rättigheter bakom sig blir hon trött när hon får höra att utbildning skulle råda bot på arbetslösheten. Hon tror inte heller att praktikplatser är hela lösningen.
– Man får hela tiden höra att det viktiga är att man får in en fot. Men då undrar jag: hur många gånger ska man få in den där jäkla foten då? Jag har ju gjort det så många gånger utan resultat, säger hon.
”Inte begått något brott”
Hon tycker att det är viktigt att tala öppet om saken, både för att få till en förändring, men också för att hon inte vill låta sig tystas av stigmatiseringen kring fas 3, eller rädslan för repressalier. Men det är långt ifrån alla som vågar resonera så.
ETC har varit i kontakt med flera nuvarande och före detta deltagare som är kritiska till fas 3, men som inte vågar berätta öppet. En av dem är Anders, som ETC skrev om för ett år sedan. Då var han fas 3-placerad på It-lyftet i Göteborg och beskrev sina dagar som meningslösa. I dag har han flyttat till Småland där han fått tillfälliga industrijobb via Lernia. Drömmen är fast jobb. Men den första målsättningen är att slippa fas 3, att inhoppet ska räcka så länge att han kvalificerar sig till en ny a-kasseperiod.
– Jag tycker det är konstigt att borgarna pratar om valfrihet, men så tar man bort valfriheten bara för att man är arbetslös eller sjuk. Vi har ju inte begått något brott, men ändå ska vi sitta inspärrade på något vi inte själva valt, säger han.
Stina Berglund
”Fas 3 försvinner vid maktskifte”
Om socialdemokraterna får bestämma försvinner fas 3 nästa år.
– Vi kommer att avskaffa fas 3. Det är en helt misslyckad åtgärd, säger Ylva Johansson (S).
I dag är nära en av tio arbetslösa placerad i fas 3. Ylva Johansson, (S), talesperson i arbetsmarknadsfrågor, menar att det orimligt att så många står utanför rätten till kollektivavtal och dessutom saknar en inkomst som det går att leva på. Hon påpekar också att fas 3 är dyrt för samhället. Jobb och utvecklingsgarantin kostade drygt 13 miljarder 2012, varav sysselsättningsfasen stod för omkring 5,5 miljarder.
– Det är en helt misslyckad åtgärd. Människor känner sig nedvärderade och får inte chansen till ett riktigt jobb. Många av dem som i dag är inskrivna i fas 3 kommer att kunna få vanliga jobb med en arbetsförmedling som fungerar, säger Ylva Johansson.
Socialdemokraterna vill ersätta fas 3 med något man kallar extratjänster i välfärden. Tanken är att erbjuda långtidsarbetslösa jobb inom kommuner, landsting och föreningslivet, arbeten som är a-kassegrundande och med kollektivavtalsenliga löner.
– Det finns många arbetsuppgifter i dag som inte blir utförda för att kommuner och landsting inte har råd, säger Ylva Johansson.
Förslagen kommer att finnas med i Socialdemokraternas skuggbudget som presenteras nästa vecka.
Hur fort försvinner fas 3 om ni vinner valet nästa år?
– Det är fort. Det finns ingen anledning att dra ut på det. Det är en misslyckad åtgärd i den meningen att det inte leder till jobb. Det bygger på en människosyn där man betraktar människor som hopplösa fall, säger Ylva Johansson.