Siffror som ETC Sundsvall har tagit fram med hjälp av kollektivtrafikmyndigheten visar att drygt 112 000 färre tog bussen i Sundsvall under 2015, en minskning på 2 procent jämfört med året innan.
Den nedåtgående trenden går stick i stäv med myndighetens mål. Redan 2012 tog samtliga länets kommuner och landstinget via kollektivtrafikmyndigheten beslut om att fördubbla kollektivtrafikens andel av resorna fram till år 2020.
Öka tillgängligheten
Sedan dess har det alltså gått åt motsatt håll. I Sundsvall har mer än en halv miljon resenärer försvunnit.
– Det finns inget enkelt svar på hur vi ska öka bussåkandet, men det handlar om att öka tillgängligheten och göra det attraktivare att välja bussen, säger Hans Forsberg (C), ordförande i kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott som har kollektivtrafiken på sitt bord. Han sitter också i kollektivtrafikmyndighetens direktion.
Han vill se en ökad turtäthet.
– Fler turer behövs, särskilt i ytterområdena. Där har vi nu gett kollektivtrafikmyndigheten i uppdrag att öka busstrafiken till Matfors och Stöde, säger Hans Forsberg.
Sedan 2011 har pensionärer kunnat köpa månadskort i stadstrafiken för 100 kronor, något som har blivit en stor succé.
Den förmånen har kollektivtrafikmyndigheten velat ta bort men i slutet av december blev det klart att månadskortet för pensionärer blir kvar efter påtryckningar från länets kommuner.
Enligt Hans Forsberg banar det också väg för att Sundsvalls kommun ska kunna uppfylla löftet att införa hundralappen även för unga.
– Det är en viktig reform. Kan vi få de unga att åka mer buss kan vi också lägga grunden för ett hållbart beteende även när de blir äldre.
Ser över priset
När hundralappen kan införas kan han dock inte svara på.
– Kommunens tjänstemän håller för närvarande på att titta på hur mycket det kan kosta och sedan ska det in i budgetarbetet, säger han.
Redan 2008 initierade Sundsvalls kommun ett eget projekt med målet att fördubbla trafiken till 2015. När det lades ned 2012 hade resandet ökat med 41 procent. En omfattande linjeomläggning, införande av tiominuterstrafik för stadsbussarna på morgnar och eftermiddagar, ökad marknadsföring samt hundralappen för pensionärer var några av åtgärderna som ökade resandet.
Hans Forsberg utesluter inte en ny satsning på kollektivtrafiken.
Han pekar också på att det i många fall är en attitydfråga.
– Många behöver ändra attityd. I stadstrafiken har vi redan i dag en rätt bra turtäthet och tillgänglighet. Den stora utmaningen är att få medelålders bilägare att välja bussen. Tyvärr tar många bilen av ren slentrian fast de inte behöver, säger han.
Hur ofta åker du buss och vad krävs för att fler skulle åka mer kollektivt?
Tony Dalebrand 46 år, Bosvedjan:
– Jag åker buss kanske en gång i veckan. Vore det inte för att jag samåker med min arbetskollega till jobbet så skulle jag åka betydligt mer.
Gunilla Brandt 69 år, Skönsmon:
– Jag åker buss varje dag in till stan och jag tycker det går jättebra. Bilen är nog en av anledningarna till varför färre väljer att ta bussen, det är helt enkelt mer bekvämt. Jag själv ser inga problem med busstrafiken.
George Maalouf 23 år, Centrum:
— Jag åker inte buss så ofta, men när jag gör det så fungerar allt bra och bussarna kommer i tid. Det enda problemet är att bussen går för sällan på kvällarna under helgen, till exempel då man ska ta sig hem från en fest.
Ellinor Dahlin 20 år, Haga:
— Sedan jag tog körkort åker jag i princip aldrig buss. Men när jag var yngre och bodde i Indal tog jag jämt bussen till skolan. Från stan till Indal borde man verkligen sätta in fler bussar då det är svårt att anpassa sig efter de få bussar som går.
Tord Eriksson 73 år, Centrum:
— Eftersom jag bor i stan och har nära till allt brukar jag inte åka buss. När jag väl åker så funkar det bra, men busstiderna på söndagar skulle nog kunna vara lite tätare.