Det finns bara åtta äldre som har valt att få sin hemtjänstvård från ett privat företag i stället för att behålla den kommunala hemtjänsten. Trots det påverkas nu hela hemvårdens organisation i Örebro. Från första mars i år blev det möjligt att välja ett privat företag som ska utföra vård och omsorg hos de äldre. Det betyder att Örebro kommun nu måste spara i den egna verksamheten. För vården inom hemtjänsten kostar i dag mer per timme än vad kommunen är beredd att betala till privata utförare.
– Vi har satt ett timpris som vi ska ge till privata företag som vill utföra de här tjänsterna. Och då måste vi ställa om så att våra grupper ska få samma ersättning. Och i dag ligger vi för högt, säger Gunhild Wallin (C) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnd väster.
Det innebär att hemvården måste minska antalet årsanställda med 125 personer under de närmaste tre åren och att det även kan bli fråga om besparingar på lokaler och transporter.
”Det är åt helvete”
Lisbeth Lund (V) som sitter i samma omsorgsnämnd är kritisk till den här utvecklingen.
– Det är åt helvete. Om vi 40-talister ska få någon vård i framtiden behöver arbetsvillkoren för dem som jobbar inom hemvården förbättras. Det betyder att kommunen borde satsa på bättre villkor med mindre stress för undersköterskorna. Nu blir det mer stress i stället. Det gör mig arg. Det ska finnas tillräckligt med folk för att hjälpa de äldre. Det ska inte styras av kommersiella intressen, säger Lisbeth Lund.
Men centerpartisten Gunhild Wallin tror inte att förändringen behöver betyda sämre arbetsvillkor för undersköterskorna.
– Jag tror att vi kan få till en bättre arbetsmiljö med bättre planering. Jag tror inte att någon drar benen efter sig i dag, men det handlar mycket om ledarskap, hur man använder tiden. Vi kan se att det skiljer sig väldigt mycket mellan olika grupper och här finns mycket vi kan göra, säger Gunhild Wallin.
Med förbättringar av schemaläggning och de administrativa systemen tror Gunhild Wallin att verksamheten kan utföras billigare med färre personer utan att de äldre ska drabbas. Men att färre personer skulle klara att göra jobbet lika bra som i dag. Det tror inte fackförbundet Kommunals företrädare Britt-Marie Balaj.
– Nej, jag tror inte att vi skulle klara oss med färre personer. Vi har redan en taskig arbetsmiljö och flera hemvårdsgrupper som inte mår bra. Jag har svårt att se att en minskning av personal skulle kunna leda till något gott, säger Britt-Marie Balaj.
Ska inte sparka någon
För att den kommunala hemtjänsten ska kosta lika mycket som kommunen betalar ut till de privata utförarna måste kostnaderna per timme minska med 22 procent.
– Det blir jättetungt. Och våra medlemmar upplever inte att de har lite att göra i dag, säger Britt-Marie Balaj.
Hon är kritisk till att Kommunal inte har fått mer information kring kommunens nedskärningsplaner. Och hon vill ha mer fakta innan hon kan säga vad planerna skulle kunna innebära för kommunals medlemmar.
Fast enligt Gunhild Wallin kommer tjänsterna som ska rationaliseras bort från hemvården inte att innebära några uppsägningar.
– Nej, vi ska inte sparka undersköterskorna. Vi kommer ha användning för all personal. Men det är inte säkert att de får vara kvar på den enhet där de arbetar i dag. Det kan bli så att de får byta jobb. De kanske får börja på vårdboendet Tullhuset när vi öppnar det. Eller så kan det bli så att de får jobba delar av sin tid i en annan grupp, säger Gunhild Wallin.