Men det är inte lika många som vanligt som fått jobb i år. Anledningen är att kommunen inte lyckats skaka fram så många platser som man budgeterat för.
− Vi har inte lyckats få in så många platser som det fanns pengar till, bekräftar Therese Rasmusson, projektsamordnare på arbetsmarknadsenheten i Göteborgs stad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Arbetsplatserna lottades
4 000 personer sökte till kommunens sommarjobb, 3 000 av dem var behöriga. Arbetsplatserna lottades sedan ut bland de sökande.
Kommunens ambition var att kunna erbjuda 1 700 jobb till gymnasieungdomar, och knappt 1 000 till högstadieungdomar. Jobben för högstadieungdomar har stadsdelarna hand om, och där har man hittat platser till alla. På gymnasiesidan ser det sämre ut – bara 1 400 platser har hittats.
− Det har varit svårare i år att hitta platser, säger Therese Rasmusson.
Brist på erfarena handledare
En förklaring tror hon kan vara att kommunen i år fått ta emot ett antal långtidsarbetslösa vuxna, de som tidigare var i så kallade Fas 3. De får nu i stället något kallat extratjänster i välfärden, vilket innebär betald praktik inom kommunal verksamhet med handledare.
− Våra sommarjobb för gymnasieungdomar kräver ju också en handledare på arbetsplatsen, och just den här tiden på året med semestrar och många borta är det helt enkelt brist på erfarna handledare, säger Therese Rasmusson.
− Vi vill ju att det ska vara kvalitet på de jobb vi erbjuder, så i år har vi valt att inte ringa runt och pressa in folk för då blir det inte bra.
Erbjuder även till avhoppare
Nytt för i år är att kommunen även erbjuder avhoppare, alltså de som hoppat av gymnasiet eller inte börjat, att söka sommarjobben.
− Vi skickar ut ett erbjudande till alla gymnasieelever på våren, och den här gruppen har tidigare fallit mellan stolarna eftersom de inte funnits med på adresslistan, säger Therese Rasmusson.