Annelie Nordström meddelade under onsdagen sin avgång som ordförande för Kommunal och över 10 000 medlemmar har gått ur facket till följd av skandalen. Det aktualiserar frågan vad som kan göras för att förebygga skandaler inom fackföreningsrörelsen. Flera röster har de senaste dagarna menat att fackets verksamhet borde göras mer tillgänglig för medlemmarna. Att mer insyn och öppenhet hade kunnat motverka pampfasoner hos ledningen.
Vad gäller insyn har myndighetsverige en lösning med flera hundra år på nacken. Offentlighetsprincipen är ett av Sveriges starkaste vapen för att motverka fiffel i de offentliga finanserna. Men det är just bara myndigheter som omfattas av offentlighetsprincipen, föreningar och fackförbund behöver inte låta någon få insyn, säger Daniel Westman, doktorand i juridik vid Stockholms universitet.
– Utgångspunkten är att offentlighetsprincipen omfattar myndigheter. Sedan kan man utsträcka den till andra typer av organisationer som har offentlig makt. Det gäller inte fackförbunden, men det är klart att de kan gå långt mycket längre än vad de har gjort gällande hur öppna man kan vara.
Skulle mer öppenhet motverka fusket?
– Man brukar utgå från att man har en offentlighetsprincip för att det motverkar missförhållanden när man vet att man kan bli granskad. Det speciella med det offentliga är att det är en del av demokratin. En privat organisation som ett fackförbund är ju inte något som gäller alla, men medlemmarna kan kräva större öppenhet, även om jag har svårt att se att informationen skulle vara öppen för alla.
Bygger på tips
Stephen Lindholm arbetar som journalist på Kommunalarbetaren, tidningen som skriver om fackförbundet Kommunals verksamhet. Han berättar att det som journalist är mycket svårt att få någon insyn i verksamheten.
– De lämnar ju bara ut de handlingar de vill lämna ut, så det är väldigt svårt tyvärr. Det enda sättet att komma runt det är antingen att man får tips eller att det har förekommit någon form av korrespondens med en myndighet så man kan begära ut det den vägen. Eller om fackförbundet har något bolag så man kan begära ut information via bolagsverket och se vilka som sitter i styrelsen, säger han.
Dagens ETC har varit i kontakt med Kommunal för att fråga om det kan bli aktuellt med att öka insynen i fackförbundet, men pressinformatören Anna Trygg hälsar att det inte är någon som kan svara på den frågan för tillfället.
Inte samma skydd
Även när det gäller meddelarskyddet finns det en skillnad mot vad som gäller för en myndighetsanställd. Den som är anställd av ett fackförbund har inte samma skydd som en myndighetsanställd om hen läcker uppgifter om fusk i organisationen. Till exempel så kan facket då göra eftersökningar, något som är förbjudet inom myndigheter.
– Det finns en pågående diskussion kring om meddelarfriheten ska gälla även privata företag och föreningar och det verkar som att det finns en politisk majoritet för det. Så där kan vi kanske se en förändring ganska snart, säger Daniel Westman.
”Kan hämma föreningsfriheten”
En av Sveriges mest kända experter på yttrandefrihet och offentlighetsprincipen, Nils Funcke, tror dock inte att det är ett bra steg att ta att införa en offentlighetsprincip i fackföreningarna.
– Det kan hämma föreningsfriheten. Kanske tvekar folk att skapa en förening om de vet att det ska råda full insyn och att myndigheter har rätt att lägga sig i. Men fackförbunden måste inse att förtroende bygger på att man är öppen och kanske redovisar sådant som man inte måste redovisa. Fuskas gör det i offentlig verksamhet också, men för facket så gäller det för medlemmarna själva att kräva detta. Och det gör de just nu genom att rösta med fötterna och lämna Kommunal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Offentlighetsprincipen
Offentlighetsprincipen innebär att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar och att närvara vid domstolsförhandlingar och beslutande politiska sammanträden.
Offentlighetsprincipen har funnits sedan 1766 i Sverige.
Fackförbundens sidoverksamheter
IF Metall, Kommunal och SKTF (Vision) satsade år 2000 mångmiljonbelopp i nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons företag Att veta AB. Fem år senare var fiaskot ett faktum och bolaget gick i konkurs. Över 200 miljoner förlorades totalt.
TCO är huvudägare och Vision äger 16 procent i konferensanläggningen Bergendal i Sollentuna.
Unionen fick stark kritik när de 2014 köpte aktier för 43 miljoner i tre olika bemanningsföretag och på så sätt motarbetade sina egna medlemmar.
Stefan Löfven drev som ordförande i IF Metall igenom att bli delägare i företaget Tranås United.
Totalt har de tio största fackförbunden över 20 miljarder kronor placerade i aktier, fonder och obligationer.