– Folk som åker ner fysisk och ansluter sig till olika grupper, i det här fallet Syrien och Irak, så har det minskat för att inte säga upphört. Det bekräftar även andra myndigheter, som Säpo. Mycket tror jag att det handlar om att IS är ett förlorande lag nu, säger han och tillägger att krigare som har återvänt med en stukad bild av terrororganisationen och kalifatet kan ha bidragit till att ”hypen” har lagt sig, säger han och tillägger att myndigheternas ökade kunskaper och Turkiets ökade gränskontroll också kan vara bidragande orsaker till minskningen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Zan Jankovski påpekar att det inte handlar om något nytt fenomen att göteborgare reser för ansluta sig till krigande grupper i konfliktområden. Sedan decennier har människor dragits till ställen som Bosnien, Afghanistan och Somalia för att strida i enlighet med sin politiska eller religiösa övertygelse.
Zan Jankovski har jobbat många år med unga i Angered och med den erfarenheten i bagaget blev han 2013 en av två samordnare för våldsbejakande extremism i Göteborgs. Under det och året före kunde han se att omfattningen av unga som pratade om att resa ner till Syrien med ett kompisgäng eller släktingar för att slåss med IS mot Bashar al-Assads regim ökade.
– Omfattningen såg helt annorlunda ut, framför allt var det antalet personer som pratade om att åka till Syrien för att ansluta sig. Det var ofta, i det läget, kamrater, släktskap eller vissa relationer som gjorde att man stack iväg, säger han.
Högerextrema mer aktiva
Arbetet i Göteborgs stad mot våldsbejakande extremism har under 2015 och halva förra året huvudsakligen fokuserats på islamistiska jihadism. Men sedan i höstas har samordnarna vänt blickarna mot en högerextrema strömningar i Göteborgsregionen. Det har tidigare funnits tydliga exempel i kranskommuner som Kungälv, Ale och Mölndal.
– Vi är inte färdiga med vår lägesbild, men det vi kan se är att de är alltmera aktiva i Göteborg med omnejd, säger Zan Jankovski.
De högerextrema är mer aktiva med affischering och aktiviteter i vissa bostadsområden, där de anser att de har en större målgrupp. Aktiviteter som förväntas öka när Sverige närmar sig val. Men enligt Göteborgs stads efterforskningar pekar mycket på att högerextrema grupper bildas utanför stadskärnan i större utsträckning, det vill säga i kranskommunerna, medan islamistiska jihadister är vanligare förekommande i vissa stadsdelar i nordöstra Göteborg.
Problem med ökningen av våldsbejakande extremister började uppmärksammas på nationell nivå 2015. Då kom en rapport från Försvarshögskolan som pekade på att minst 300 personer rest ner till Syrien och Irak för att ansluts sig till extrema grupper. Samma år tog regeringen fram tolv rekommendationer för hur kommunerna skulle arbeta lokalt med problemet. De riktlinjerna har Zan Janokovski och hans kollegor på Social resursförvaltningen använt för att ta fram en handlingsplan för Göteborg. Planen fick politiskt klartecken i höstas.
– När rekommendationerna kom försökte vi anpassa dem till våra förhållanden. Vi var väldigt tidigt också övertygade om att vi inte skulle hitta på ett eget spår för våldsbejakande, utan vi skulle försöka integrera och bygga vidare på de förebyggande system vi har, säger Zan Janokovski.
Behöver inte vara komplicerat
I dag får förvaltningen uppdateringar om läget i stadsdelarna genom Göteborgs stads och polisens samarbete Trygg i Göteborg. Men det är även lärare, socialarbetare, fritidsgårdsledare och andra professioner som hör av sig direkt med orosanmälningar.
– Nästan alltid handlar det om att man är orolig för att en individ uppvisar ett beteende, tecken eller retorik som de känner att ”det här kan vara någonting” och att ”jag kan inte bedöma det själv”, utan behöver prata med någon om detta, säger Zan Janokovski.
Han påpekar att det är svårt att ge en checklista för vad som signalerar att någon är i farozonen för att bli extremist. Men det behöver inte vara så komplicerat, speciellt när det gäller unga människor.
– Många gånger berättar ungdomarna ganska öppet vad det tycker och tänker och planerar att göra. Man brukar prata om att de läcker. Det säger även säkerhetstjänsterna, att även om många av de här grupperna vill ge sken av att de är hardcore eller hemlighetsfulla, så är det ganska vanligt att det pyser ut saker.
Läs också: "Det var ofta stora slagsmål på helgerna"