– På Pedagogen fick vi bland annat en bra inblick i möjligheterna att utbilda sig till lärare i idrott och hemkunskap, säger Ravaka Ramanamisata.
Gruppen på 14 personer är deltagare i 2018 års Sommarskola för nyanlända, som Göteborgs universitet upprepar efter förra vårens pilotprojekt.
– Det var väldigt lyckat och uppskattat. Flera av deltagarna från förra året studerar på universitetet idag. På universitets hemsida finns en liten film om en av de killarna, som nu läser på Humanisten, säger Ravaka Ramanamisata.
Deltagarna får en introduktion till flera av universitetets fakulteter, möjlighet att lyssna på föreläsningar, studievägledning och ”karriärmingel”.
– Ibland kan universitetsvärlden kännas som en labyrint. Syftet med sommarskolan är att få fler att våga ta steget, åtminstone känna att möjligheten finns och veta villkoren för att komma in på utbildningarna, säger Ravaka Ramanamisata.
Chalmers deltar
En nyhet för i år är att även Chalmers deltar i projektet.
– Förra året fanns ett stort intresse för tekniska utbildningar och it. Det märks även i år, även om vi har ett brett fält av intressen bland deltagarna. Jag tycker också att det är viktigt att alla är med hela veckan, hos alla fakulteter som deltar. Det kan bli en inspiration och väcka tanken på att söka en annan utbildning än den du först tänkt dig.
I fjol deltog samtliga 30 som anmält sig till sommarskolan. 30 platser fanns tillgängliga även i år, men inte ens hälften av de anmälda har dykt upp till aktiviteterna.
– Det tror jag beror på att nyanlända har väldigt många olika aktiviteter som SFI och samhällsorientering. Det är mer kvalitet än kvantitet i år. De som är med är verkligen intresserade och motiverade, menar Ravaka Ramanamisata.
Kan få konsekvenser
Det minskade antalet deltagare kan ändå få konsekvenser.
– Vi får se om fakulteterna vill göra det här även nästa år med tanke på att det bara blev 14 i år. Det är mycket resurser som fakulteterna lägger på det här.
Besöket på Artisten har varit inspirerande för Mohannad Al Shami, som kom till Sverige från Syrien i september 2015.
– Jag tycker om konst, gillar att spela gitarr och skådespela. Här på Artisten fick vi sjunga tillsammans och jag fick spela lite gitarr, säger han och fortsätter:
– Jag är sugen på att söka mig till en universitetsutbildning och vill hitta den rätta vägen. Sommarskolan är ett perfekt tillfälle göra det, att få känna vad som verkligen rör något inne i mig. Tidigare idag träffade jag en studievägledare som pratade om möjligheten att bli lärare, det gjorde mig engagerad.
Golenoush Talabzadek som kom till Sverige från Iran i november 2015 är även hon konstintresserad, men inte nödvändigtvis som yrkesframtid.
– Efter gymnasiet i Iran var mitt mål att utbilda mig inom biologi och genetik. Än så länge är mitt mål detsamma, men det är verkligen bra att få en möjlighet att se flera olika fakulteter och få veta att det är möjligt att läsa fristående kurser, att jag inte måste hoppa på ett program och stanna där, säger hon.
– Att få möta personer som är så olika med så olika mål, men ändå samma problem är en annan del av Sommarskolan som jag gillar, fortsätter hon.
Patrik Persson