– Jämför man statistiken från januari till och med juli mellan i år och förra året så har vi i dag fått in 78 inrapporterade fall av TBE. Samma tidsperiod förra året hade vi 106 fall, säger Pontus Jureen, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Få fästingar har viruset
Flest fall har som vanligt Stockholm och Västra Götaland. Det behöver dock inte betyda att det är extra farligt att vistas just där, poängterar Pontus Jureen.
– De områdena har ju större befolkning och därför fler människor som rör sig i ute i naturen. Man ska komma ihåg att det är få fästingar som bär på TBE-viruset. Beräkningen på incidens, med antal fall per hundra tusen invånare, är kanske mer rättvisande.
Enligt dessa siffror är det istället störst risk att få TBE av fästingar i Västmanland och Södermanland. Södermanland var även i topp förra året med 14,25 fall per hundratusen invånare, medan Stockholm då bara hade drygt fem fall per hundratusen invånare. Västra Götaland låg ännu lägre förra året med tre och en halvt fall per hundratusen invånare.
Kan rapporteras senare
År 2017 steg antalet fall av TBE så mycket att Folhälsomyndigheten gick ut med en uppmaning till allmänheten att vaccinera sig inför säsongen 2018.
– Över åren ser vi en gradvis ökning som beror på fler orsaker, däribland att uppmärksamheten ökat både hos vården och de enskilda, vilket gör att fler fall diagnosticeras med sjukdomen, säger Pontus Jureen.
Även om statistiken ser lovande ut är det dock för tidigt att andas ut. Tidigare år har flest fall av TBE rapporterats in mellan augusti och oktober.
– Det ser lite olika ut från år till år. Förra året var det så varmt att många var ute i naturen tidigare på sommaren, det kan vara därför det var fler fall under den perioden än i år, men ska man ut och plocka svamp i höst är det viktigt att fortsätta skydda sig mot fästingarna.
Borrelia och anaplasma
Kan ligga vilande i kroppen länge innan de bryter ut. Då kan de medföra allvarliga sjukdomstillstånd, som förlamningar och andra nervsjukdomar. En del som fått sjukdomarna får men för livet.
Om man blivit smittad av borrelia syns vanligtvis, men inte alltid, en rodnad på några centimeter runt bettet efter en till två veckor. Man kan också få feber eller huvudvärk. Det blir alltid en liten rodnad runt själva bettet, men den försvinner vanligtvis efter några dagar.
TBE, fästingburen hjärninflammation
En virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller båda ställena.
De flesta som smittas får oftast lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Då är symtomen hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.
De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat trötthet, minnesstörningar och förlamningar. Dödsfall förekommer men är sällsynta. Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen en till två veckor efter att man blivit fästingbiten.
TBE är den enda av de ovannämnda sjukdomarna som det går att vaccinera sig mot och också den enda av dem som är anmälningspliktig och som det finns statistik över.
Källa: Folkhälsomyndigheten