BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är, precis som tidigare, i Göteborgs centralare stadsdelar som flest brott anmäls, det vill säga i Centrum och Majorna-Linné. Därefter följer Lundby, tätt följt av Östra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo. Anmälningar av alkohol- och narkotikarelaterade brott har ökat i alla kommunens stadsdelar.
Ökningen är allra störst i centrum, men också exempelvis Lundby visar på en relativt stor förändring. Där har antal anmälningar om eget bruk gått från 276 stycken 2016 till 425 stycken förra året och narkotikabrott har gått från 568 till 877 anmälningar i stadsdelen.
Polisen i Lundby har gett ett medborgarlöfte till invånarna om att de ska lägga särskilt fokus på trafikproblem. Satsningen innebär att de gör fler hastighetskontroller och då blir en konsekvens att de även lyckas stoppa fler som kör rattfulla och drograttfulla. Det är sannolikt att det är just den satsningen som nu avspeglas i statistiken för det gångna året.
– Mellan 2016 och 2017 har rattfyllerier, alltså de som kör under påverkan av alkohol eller droger, ökat med 28 procent. Det handlar mycket om att vi är mer aktiva, gör fler fordonsstopp och arbetar med aktivt med de förarna vi misstänker är påverkade, säger Kristofer Nilsson som är kommunpolis på Hisingen.
Kristofer Nilsson pekar på att det är svårt att dra slutsatser från Brås statistik, men konstaterar att antalet anmälda brott har sjunkit sedan 2015.
– Det är positivt, det har de gjort i flera års tid. Anmälda narkotikabrott ökar, vilket är positivt och betyder att vi arbetar aktivt där ute. Men ändå minskar den sammanlagda brottsligheten, säger han.
I Angered och angränsande stadsdelen Östra Göteborg har antalen anmälningar om våldsbrott sjunkit och hamnar på ungefär samma nivå som Majorna-Linne, där de istället ökat något. Men enligt Fredrik Lennartsson, kommunpolis i Angered, ger statistiken inte hela bilden.
– Det är klart att det är positivt när siffrorna går åt rätt håll, men det finns också ett mörkertal där brott inte anmäls. Uppe i våra områden handlar det mycket om att man måste ha förtroende och kunskap om samhället. Vissa saker går åt rätt håll, men vi har en lång bit kvar att gå, säger han.
Varför är det svårare att få förtroende i Angered och Östra Göteborg?
– Från polisens sida har vi visat att det här är ett prioriterat område, då finns det parallella samhällsstrukturer och sådant. Sen är det många som kommit från andra länder, kanske inte har varit här så länge, och har med sig kunskap från sitt eget land där samhället inte fungerar så bra, säger han.