Sedan många år arbetar barnmorskorna på förlossningen på så kallade rotationsscheman, det vill säga de jobbar både dag, helg och natt. Normalt ingår cirka 20–30 procents nattjänstgöring i ett schema.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Det har talats länge om andra arbetstider, men ingenting händer, berättar Anne-Len Hagberg. Jag tycker inte arbetsgivaren lyssnar. Vi är mest en schemarad, inte människor.
– Stressen kan ta, men arbetstiderna tär mest, fortsätter Anne-Len Hagberg. Man kan jobba dag, natt och helg samma vecka.
”Tuff arbetsmiljö”
Många barnmorskor söker sig också någon annanstans, till jobb med dagtid, till bemanningsföretag där man själv kan bestämma vilka tider man arbetar – och få högre lön. En del tar jobb på helt andra kliniker som sjuksköterskor och några lämnar vården helt.
– Man försöker ta in barnmorskor från öppenvården, säger hon, men de är ovilliga. De vill inte ha våra arbetstider.
På förlossningen på Vrinnevisjukhuset arbetar vårdenhetschefen Ulrika Ottoson för att förbättra arbetstiderna i regionen.
– Det är en tuff arbetsmiljö, säger Ulrika Ottosson. Arbetstiderna är inte attraktiva. Det borde vara färre helger och mer tid för återhämtning. I dag fungerar inte återhämtningen.
Under sommaren tvingades förlossningsvården i Östergötland att skicka ett 20-tal kvinnor till förlossningar i andra län, Jönköping, Eksjö och Nyköping. Det hade inte gått att bemanna förlossningen fullt ut. Till vardags uppges detta vara ovanligt – även om det händer.
Tar inga raster
Det finns ett mål om att ha 50 barnmorskor på Vrinnevis förlossning, men i dag finns bara 48,5. Dessutom är nio barnmorskor barnlediga och har inte kunnat ersättas. I stället har barnmorskor från bemanningsföretag tagits in, liksom en del pensionerade barnmorskor.
– Jag har nyligen lyckats rekrytera sju nya, säger Ulrika Ottosson, så nu är det bara en hyrbarnmorska kvar.
– Samtidigt ställer det stora kvar på övrig personal när nya tas in, oavsett om de kommer från bemanningsföretag eller anställs, fortsätter Ulrika Ottosson. Det tar alltid tid innan nya kommer in i rutinerna och fungerar i teamen.
– Många tänjer sig till det yttersta, säger Emma Klingvall, ordförande på vårdförbundet i Östergötland. Hoppar över lunchen, hinner inte gå och kissa. Man tar kanske inte ens ut fyra veckors semester på sommaren för att ställa upp.
– Det handlar om en lång tid av försämringar, samtidigt som effektiviseringskraven ökar, fortsätter Emma Klingvall. Också många chefer är utarbetade. De jobbar mest med rekrytering och hinner inte riktigt med verksamheten.
– Vi jobbar med människor, säger hon. Det går inte ihop med ständigt ökade krav på effektivitet. Det skulle vara enkelt att göra jobbet mer attraktivt. Andra arbetstider, högre lön och arbetstidsförkortning.