BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har satsat på att nå ut bredare och söker familjer på fler olika sätt. Vi har bland annat haft annonser på Tåg i Bergslagen och vi har annonserat på Facebook, säger Britt Lindström, enhetschef på socialförvaltningen i Örebro.
En strategi som har lönat sig. Fler familjer hör av sig och visar intresse för att bli familjehem.
– De flesta som hör av sig nu gör det efter att ha sett annonsen på Facebook, berättar Johanna Jarl, som arbetar som familjehemsrekryterare i Örebro.
Ny organisation
Men det handlar inte bara om att få fler familjer att höra av sig. För att få fler egna familjehem har Örebro kommun också ändrat i sin egen organisation. Tre personer arbetar heltid med att rekrytera och utreda familjer som kan tänka sig att ta hand om ett barn eller en tonåring som behöver flytta från sin hemmiljö. Det gör de tillsammans med de familjehemssekreterare som sedan stöder familjehemmet när de får ett uppdrag.
– Vi har även föreläsningar där vi bjuder in allt från psykologer till personer som lär ut första hjälpen. Vi har kafékvällar där människor som redan är familjehem tar med sig personer som kan tänka sig att ta ett uppdrag och vi ger utrymme för familjer att träffas och dela erfarenheter, säger Johanna Jarl.
Ständig brist
Trots att fler är intresserade av att ta olika uppdrag i Örebro kommun så råder det ändå alltid en brist på familjehem. Och det gör att kommunen delvis är beroende av att anlita privata företag.
Andelen konsulentstödda familjehem har minskat de senaste två åren. Men trots det var ungefär 30 procent av barnen 2016 placerade i konsulentstödda familjehem, om man räknar med jourhemmen där barnen vistas i kortare perioder innan de får ett ordinarie familjehem.
– Det är väldigt många saker som ska stämma. Vi har familjer som väntar på barn, men matchningen måste vara rätt. Vi försöker se till att barnet ska kunna gå kvar i sin skola om det är möjligt. Och åldern på barnet ska passa in i familjehemmet. Det kan vara en detalj som inte stämmer, som att familjen har hund, men barnet är allergiskt. Och vi måste hela tiden se till barnets bästa, säger Britt Lindström.
Dyrt med privata alternativ
Men att placera barn i konsulentstödda familjehem kostar mer. I genomsnitt kostar det ungefär dubbelt så mycket att placera barn i de privata alternativen jämfört med de egna kommunala hemmen.
– Därför jobbar vi för att öka andelen egna föräldrahem i första hand, i andra hand arbetar vi med företag som vi har ramavtal med och i tredje hand tittar vi på andra alternativ, säger Britt Lindström.
Just nu letar Örebro kommun efter familjer som kan ta hand om lite äldre barn och tonåringar.
– Vi behöver ett 20-tal nya hem till barn mellan 11 och 18 år. Och då behövs familjer som har erfarenhet av tonåringar och som kan avgöra om det är vanligt tonårstrots eller en signal om något annat om det blir bråk, säger Britt Lindström.