Hon är områdeschef för kultur och fritid på Angereds stadsdelsförvaltning och arbetade tidigare även med att fördela det tillfälliga statsbidraget till sommarlovsaktiviteter inom kommunen. Under fyra år fick kommunerna extra pengar till att ordna gratis aktiviteter för barn och unga under sommaren och i Göteborg fick barnen därför bland annat åka på musikkollo, delta i cirkusskola och prova på att åka motorcross. De två olyckliga sakerna som Sanna Eskilsson Juhlin menar sammanfaller i år är det inte blir några extra pengar till gratis aktiviteter samt att det pågår en pandemi i världen.
– Jag tror att det kommer att vara betydligt fler unga som är hemma i sommar på grund av reserestriktioner, man kommer inte kunna resa på utlandssemester, besöka sina släktingar här och där, så fler kommer vilja vara med på aktiviteter, säger hon.
Krävs ökad bemanning
Hon tror dessutom att pandemin kommer att leda till att aktiviteter kräver mer resurser än vanligt.
– Vi har många saker att tänka på när det gäller covid-19. Eftersom vi inte kan ha evenemang med stora grupper krävs en ökad bemanning. Vi behöver ha extra personal ifall någon skulle bli sjuk eller ifall det kommer någon ny restriktion som gör att vi inte får vara 50 personer längre, säger Sanna Eskilsson Juhlin.
I Göteborg är det upp till varje stadsdel att budgetera och planera för sommaraktiviteter i den egna stadsdelen. Och här har man gjort olika. Enligt Sanna Eskilsson Juhlin strävar Angered efter att ha samma utbud av aktiviteter som de tidigare åren, trots att de inte får stadsbidraget.
– Nämnden stöttar sommaraktiviteter i Angered, då man sett ett stort behov av det, vilket gör att vi kan planera den typen av verksamhet. Vi arbetar med det nu och kan inte se att det är mindre antal idéer i år, däremot kommer det troligen vara fler unga hemma. Vi har varit lite oroliga över den tristess och sociala oro det kan bidra till, säger hon.
Olika i stadsdelarna
Vid en rundringning till andra stadsdelsförvaltningar i Göteborg skiljer sig beskeden. Stadsdelarna Norra Hisingen och Askim-Frölunda-Högsbo uppger att man kommer ha lika många aktiviteter som tidigare. Det kommer däremot inte Örgryte-Härlanda och Östra Göteborg.
– Att vi inte får de statliga medlen i år gör att vi inte har haft samma möjlighet att anordna aktiviteter. Vi har som ambition att öka antalet aktiviteter eftersom vi räknar att ha fler barn hemma under sommaren på grund av reserestriktionerna. Men vi kommer inte kunna ha lika mycket aktiviteter som tidigare år, säger Tomas Dunér, som är sektorchef för samhälle och kultur i båda stadsdelarna.
Försöker kraftsamla
Inte heller i Västra Göteborg kommer det finnas lika mycket aktiviteter, enligt Kristina Rydnell som är ungdomskonsulent i stadsdelen.
– Vi har inte de resurserna i år så det kommer att bli mindre aktiviteter för barnen. Men vi kraftsamlar och diskuterar kring hur vi ska göra med saker och ting i sommar när så mycket är osäkert. Vi har goda relationer med lokala föreningar och tillsammans med dem planerar vi nu saker att göra för barnen, och vi lägger mycket fokus på Tynnered som är ett särskilt utsatt område, säger hon.
”Betytt mycket”
Karin Hjertstrand var kommunens projektsamordnare för den extra satsningen på sommarlovsaktiviteter under tiden då statsbidraget fanns. Hon tror att det överlag kommer att finnas betydligt mindre saker för unga att göra i kommunen i sommar.
– Den här satsningen har satt fokus på att behovet av aktiviteter på loven, men jag tror inte att det nu kommer att kunna arrangeras i samma utsträckning, säger Karin Hjertstrand.
Göteborg stad har gjort en utvärdering över vad satsningen på sommaraktiviteter fått för effekter. Den visar att det bland annat gav stimulans och utveckling för unga, främjade integration samt skapade kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund.
– Jag tror att det har betytt väldigt mycket, kanske speciellt för barn som inte lämnar staden i så stor utsträckning och de som är hemma i långa perioder när föräldrarna jobbar. De har kunnat aktiveras, hitta kompisar och testa aktiviteter som man kanske annars aldrig hade testat, säger Karin Hjertstrand.